Nyheter

Springande barn hjälper cancersjuka

Hundratusentals barn över hela landet deltog på onsdagen i Skoljoggen, loppet som både ger motion och pengar till Barncancerfonden.
Nyheter • Publicerad 9 september 2009

Klockan nio minuter över nio, den 9 september 2009 gick startskottet för årets upplaga av Skoljoggen. En väldig massa nior alltså. Ännu fler var emellertid de barn och ungdomar som deltog i loppet; cirka en halv miljon, enligt arrangören Skolidrottsförbundet.

- Det var så mycket folk så man var tvungen att stanna ibland. Jag kom på andra placering i min grupp, säger Elias Kolthoff, elva år.Han går i Engelbrektsskolan i Stockholm som startade sitt lopp med omkring 500 deltagare i Lill-Jansskogen och avslutade med ärevarv inne på Stockholms Stadion.Linn Edsholt, som fyller elva år i oktober, gillar att pengarna går till cancerforskning.- Vi stödjer Barncancerfonden, det är bra att man kan ge bidrag så att de får det bättre, säger hon.De omkring 2 600 skolor som är med i Skoljoggen får, om de vill, lämna en "springslant". Pengarna går till Barncancerfonden. Förra året blev det 1,5 miljoner kronor och organisationen hoppas på lika mycket i år. Ylva Andersson på Barncancerfonden ser barnens deltagande som en manifestation för barn som har cancer.- Många skolor gör det här för att de har en drabbad i skolan, säger hon.

Jenny Ryderstedt/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.