Nyheter

Stora förberedelser inför ovädret

Nyheter • Publicerad 28 december 2005
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Inför det väntade snöovädret pågår en febril aktivitet hos Vägverket och dess driftsentreprenörer.

– I de områden i södra Skåne som redan är utsatta kör man redan fullt med ordinarie resurser och har även en del extra resurser inne. Framför allt på Österlen, säger Magnus Ljungberg, driftsledare vid Vägverket Region Skåne, till TT.

På Österlen används i ordinarie fall 30 fordon, både plogbilar och lastmaskiner, men mitt på onsdagen var cirka 90 fordon i gång där.

Som mest räknar Magnus Ljungberg med att över 500 fordon, både plogbilar och lastmaskiner, sätts in i Skåne när ovädret slår till.

– Det beror på hur det slår till. Det kan vara att det blir värre på ett ställe och då tar man in extra där. Men alla är väl förberedda för detta, säger han.

Även Banverket förbereder sig på ett kraftigt snöfall. Där finns en normal vinterberedskap, men den södra banregionen planerar att ta in extra personal om det behövs.

– I natt och morgon bitti väntar vi problem. Om prognosen stämmer kan det bli problem med tågtrafiken på torsdagen. Det kommer att gå tåg, men det blir färre, säger Jonas Bengtsson vid södra banregionens pressjour.

Skånetrafiken drogs redan tidigt på onsdagen med förseningar runt om i länet.

– Förseningarna är inte så stora i städerna för där är det plogat och bra. Lokalt kan det vara värre. Det har bland annat varit svårt mellan Veberöd och Sjöbo, säger Helene Holmqvist, informationsansvarig vid Skånetrafiken.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.