Nyheter

Stora trafiksvårigheter i södra Skåne

Nyheter • Publicerad 29 december 2005
Polisen leder färjetrafiken i konvojer. Bild: Mårten Svemark
Polisen leder färjetrafiken i konvojer. Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Det väntade, kraftiga snöovädret drog in över sydöstra Skåne tidigt på torsdagsmorgonen med vindar på upp till 17 meter per sekund.

I södra Skåne rådde stora trafiksvårigheter.

– Det har snöat kraftigt över sydöstra Skåne den senaste timmen. I Hörby har det kommit fem centimeter snö sedan i går kväll, säger Magnus Carlsson, jourhavande meteorolog till TT vid tretiden på morgonen.

Enligt Rosita Svärd, trafikledare vid Vägverket Region Skåne, har snöfallet lett till stora trafiksvårigheter framförallt i Österlen, Söderslätt och området söder om Eslöv.

– Ovädret har precis kommit in här och det förekommer lössnö, packad snö och risk för snödrev. De vägar som går i nordsydlig riktning är värst utsatta med störst risk för snödrev, säger hon till TT.

– Det är inte riktig kris ännu, men det ligger ett jättestort snöoväder ute över Östersjön. Nu är det inte så många ute på vägarna och vi snöröjer för fullt. Vi hoppas att folk ska hinna se hur svåra förhållandena är och stanna hemma, säger Rosita Svärd.

SMHI gick på onsdagen ut med en varning för Skåne, Blekinge, Kalmar län, Östergötland och delar av Västra Götaland. SMHI:s varning placerar in ovädret i klass 2.

– Det är en ganska allvarlig varning. Vi utfärdar en sådan en eller ett par gånger per år, säger meteorologen André Franke.

Såväl Telia som elbolagen har förhöjd beredskap för ovädret som väntas röra sig upp över Götaland och Svealand under torsdagen. I beredskapen ingår även ett tiotal bandvagnar och fem helikoptrar. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.