Annons
Nyheter

Supporterdårar har tagit över fotbollsallsvenskan

Nyheter • Publicerad 31 mars 2014
Fotbollsupportar från Djurgården, men även andra klubbar, samlades på söndagen vid Stockholms Stadion, för att hedra den man som dog i Helsingborg i samband med bråk innan matchen mellan Helsingborg och Djurgården.
Fotbollsupportar från Djurgården, men även andra klubbar, samlades på söndagen vid Stockholms Stadion, för att hedra den man som dog i Helsingborg i samband med bråk innan matchen mellan Helsingborg och Djurgården.Foto: 

F ör två veckor sedan besökte jag Londons norra delar.

Minerad mark. Åtminstone för något år sedan, när upplopp med rasistiska förtecken skakade Tottenham och området kring White Heart Lane. Då sattes bilar i brand, butiker plundrades, poliser misshandlades. Området var mer eller mindre en laglös zon.

Annons

England har sina problem, med bland annat stora sociala klyftor och en svår segregation. Men på en punkt har man lyckats. Huliganismen har bekämpats. Utrotad är den inte – mörka krafter finns alltjämt i supporterkulturen – men förbund och parlament har gemensamt hittat vägar att vrida utvecklingen åt rätt håll.

Jag var på plats vid Londonderbyt mellan Tottenham och Arsenal. Såg svartabörshajar med matchbiljetter smyga in i gränder och göra business med välbärgade fotbollsturister. Gick omvägar runt adrenalinstinna unga män som strök omkring runt White Heart Lane. Kanske var det samma unga män som var inblandade i kravallerna för något år sedan.

Men det var också allt. Jag såg inga bråk, kände ingen hotfull stämning. Den polisiära närvaron var stor och supportergrupperna verkade ha något intresse av att gå en förmatch på gatorna.

Dagen efter handlade rapporteringen i de engelska tabloiderna om fotboll och om Arsenals 1–0-seger.

Tänka sig. Tydligen fungerar det att utan våldsamheter genomföra en högriskmatch i en världsstad som London. I Sverige krävs det snart fler kriminalreportrar än fotbollsexperter för att bevaka en match.

Vi har ett helvete med vår fotbollsallsvenska.

I supportersvansarna finns dem. Avarterna. Rasisterna. Huliganerna. De som kastar in föremål på planen, attackerar spelare, hotar, slåss och dödar. De som gör att restauranger tvingas hålla stängt och att barnfamiljer stannar hemma.

Helsingborg–Djurgården skulle bli en fotbollsfest. Resultatet: En död människa och en halv fotbollsmatch.

Resten av de allsvenska resultaten har jag knappt ens orkat ta del av. En dag som denna är det inte matcher som ska analyseras, det attityder som ska förändras och straffsatser som ska skärpas.

”Mycket har gjorts”, säger idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

Annons

Gör mer, säger jag.

Tankarna går till de anhöriga till den Djurgårdssupporter som bragdes om livet, innan fotbollsallsvenskan ens hunnit starta.

Hela Fotbollssverige har sorg.

INTERNAL INTERNAL
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons