Annons
Nyheter

Svartsjukemord efter flera försök till misshandel

Knäskålar och könsorgan skulle slås sönder med en träklubba. Efter flera misslyckade försök att allvarligt misshandla en 49-årig man i Hjärnarp i Skåne blev lösningen att i stället skjuta honom i huvudet. Nu åtalas tre män för dådet.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2005

En 54-årig man från Laholm har nyligen erkänt att han ville "märka" rivalen från Hjärnarp och för detta hade engagerat en 39-årig man. Denne har i sin tur kontaktat en 32-årig Halmstadsbo, som slutligen var den som tillsammans med 54-åringen mördade mannen i Hjärnarp.

Motivet anses vara svartsjuka. Laholmaren och mannen i Hjärnarp ska ha varit rivaler om en kvinna som de träffat på danstillställningar.

Annons

I januari i år sköts 49-åringen ned på garageuppfarten till sitt hus. Han träffades i huvudet och avled efter några timmar på sjukhus.

Men kammaråklagare Lars Danielsson, som lämnade in åtalet mot de tre männen på måndagen, hävdar att deras tankar på att allvarligt skada mannen tog form redan förra sommaren. I augusti bröt sig de två "torpederna" in i 49-åringens hus och stal en del föremål. De väntade sedan på honom för att misshandla honom med en träklubba. Men planerna gick om intet, eftersom mannen inte var ensam när han väl kom hem.

Det misslyckandet följdes av andra, då männen försökte komma åt att slå honom i samband med danskvällar som han deltog i.

Lars Danielsson skriver i åtalet att planeringen strax efter nyår övergick till att i stället gälla mord. Kvällen den 18 januari skjutsade Laholmsbon ned 32-åringen till Hjärnarp. Där har de båda männen "gemensamt och i samförstånd" berövat 49-åringen livet genom att skjuta honom i huvudet. Den 39-årige mannen var inte med vid det tillfället, men har enligt åklagaren hjälpt till, bland annat med råd om lämplig klädsel. (TT)

Peter Palmkvist

Ängelholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons