Nyheter

Svensk-danska samtal om skatter

Den nya danska regeringen ska för första gången i dag diskutera Öresund med sina svenska kollegor. På dagordningen står bland annat skatterna.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2002

Det var i höstas som den dåvarande danska regeringen kom överens med den svenska att lösa frågan om var pendlarna över Öresund ska betala sin skatt. Sen dess har danskarna bytt regering och frågan har gått i stå. Enligt Sydsvenska Dagbladet har den svenska regeringen ännu inte fått några signaler om hur det borgerliga danska styret ser på skattefrågorna. Samarbetet över Sundet var heller ingen fråga i den danska valrörelsen. Leif Pagrotsky, svensk handelsminister, har ännu inte diskuterat frågan med sina danska kollegor. Däremot hoppas Pagrtotsky på att dagens samtal ska vara konstruktiva och att diskussionerna ska leda frågan vidare. Den svenske handelsministern hoppas bland annat att den danska regeringen ska kunna ge besked om att svenska och danska taxibilar ska få plocka upp kunder på fler platser än i dag. Allt för att bilarna ska slippa köra hem tomma. Gemensamma skatteregler för pendlare Mellan Köpenhamn och Skåne och mellan Ystad och Bornholm har länge ansetts vara det största hindret mot integrering av regionen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.