Annons
Nyheter

Svinkall januari i söder

Jodå, januari var extremt svinkall. Södra Sverige hade den kallaste januari sedan 1987.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2010
Vinterbadarens mardröm - bottenfryst. Läsarbild: Jonn Leffmann
Vinterbadarens mardröm - bottenfryst. Läsarbild: Jonn LeffmannFoto: 

SMHI förklarar den utdragna köldknäppen i januari med ett mäktigt högtryck över Ryssland som blockerade nästan all införsel av mild Atlantluft.

Mest anmärkningsvärt är enligt SMHI att Växjö fick den längsta sammanhängande perioden med minusgrader sedan 1947. Perioden inleddes den 29 december och pågick ännu på måndagen.

Annons

På många andra håll i södra och mellersta Sverige får man gå tillbaka till 80- och 90-talen för att hitta lika långa minussviter som nu. Mer sensationellt är att senast huvudstaden upplevde en januari helt i minus var 1829, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Fast någon rekordkyla i januari var det ändå inte fråga om, påminner SMHI om. De flesta väderstationer har rapporterat lägre temperaturer vid åtminstone något annat tillfälle sedan 2000.

Men visst imponerar Gävle med -30 grader, stadens lägsta temperaturen sedan 1963, och Malmslätt i Linköpings kommun med -29 grader, lägst sedan 1966.

Ett köldrekord noterades dock: Den 29 januari noterade SMHI:s högst belägna väderstation, Tarfala i Kebnekaisefjällen på 1 150 meters höjd, -31,5 grader. Det gamla rekordet låg på -28 grader.

Annars hade nordligaste Sverige tidvis mildare luft. Där har flera januarimånader under 2000-talet varit kallare än i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons