Nyheter

Sydskånska gymnasiet röstade moderat

Moderaterna drog längsta strået i internetvalet på Sydskånska gymnasiet. Med ett valdeltagande på 28 procent röstade 32,1 procent av eleverna på Moderata samlingspartiet.
Nyheter • Publicerad 29 april 2002

Regeringspartiet, socialdemokraterna, lockade 17,4 procent av de röstande. Till skillnad från riket i övrigt, där socialdemokraterna gick segrande ur striden, valde alltså gymnasieeleverna vid Sydskånska gymnasiet i Ystad att rösta på moderaterna i Ungt val. Vänstern fick tio procent av rösterna, miljöpartiet 9,3, kristdemokraterna 4,2, centern och folkpartiet 7,6. Övriga partiet fick 11,7 procent av elevrösterna och hela 14,1 procent röstade blankt i gymnasievalet. Sammanlagt var 2 700 elever från Skurup, Tomelilla, Sjöbo och Ystad röstberättigade vid Sydskånska gymnasiet. Ung val har kantats av tekniskt svårigheter och röstproceduren drog ut på tiden. Det som gjorde att eleverna inte kunde på komma in på Internet och rösta berodde enligt de ansvariga på serverproblem. När valet väl kunde genomföras kan det - räknat på rikssiffror - sammanfattas som framgångar för vänstern och för extremhögern. Internetvalet på gymnasier runt om i landet var det första i sitt slag och ett samarbete mellan Skolverket, Ungdomsstyrelsen och tidningen Aftonbladet. Över riket lockade socialdemokraterna flest röster och kom upp i 29,3 procent. Det främlingsfientliga sverigedemokraterna nådde 3,8 procent. Sammanlagt tog 91 744 chansen att rösta i Ungt val. Det är den hittills kraftigaste politiska opinionsyttringen från gymnasister i Sverige. I gymnasievalet 1998 röstade betydligt färre, eller 48122. Med sina 29,3 procent hamnade socialdemokraterna dessutom sex procent-enheter över första-gångsväljarna i riksdagsvalet 1998. Även centern gick starkt framåt 2002. Vänsterpartiet får 16,4 procent och miljöpartiet 10,2 procent.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.