Nyheter

Tandhygienister stärks inte i Region Skåne

Miljöpartiet vill att tandhygienisterna ska bli patienternas första möte med tandvården. Men det vill inte regionfullmäktige som tror att tandhygienisterna får en starkare ställning helt naturligt.
Nyheter • Publicerad 25 september 2002

I en motion till regionfullmäktige skrev Bo Thunell (mp) att tandhygienisterna bör vara befolkningens första kontakt med tandvården och sedan slussa patienten vidare till tandläkare om det blir nödvändigt. Målet är att uppnå en bättre munhälsa för befolkningen. Under övergångsperioden vill han också att Folktandvården ska subventioneras av Region Skåne. I sina yttrande koncentrerade sig Tandvårdsnämndens kansli och regionstyrelsen på frågan om subventionering av Folktandvården. Eftersom tandvården avreglerades 1999 kan inte folktandvården subventioneras eftersom det skulle påverka konkurrensen med privattandläkarna. Regionstyrelsens yttrande betonar också att det främst är de äldre generationerna som behöver gå till tandläkare. De yngre har inte så stora problem och eftersom antalet tandläkare minskar medan det blir fler tandhygienister. Därför behöver Region Skåne inte göra något utan den utveckling som Bo Thunell vill ha kommer att ske naturligt. I en protokollsanteckning från regionstyrelsens sammanträde hävdar Bo Thunell att regionstyrelsen har fel. Den utvecklingen kommer inte naturligt. En bättre munhälsa har stor betydelse både för den enskilde och för det allmänna, för att hålla ned tandvårdskostnaderna, och han beklagar regionstyrelsens passiva hållning. Regionfullmäktige beslutade att anse motionen besvarad utan att vidta ytterligare åtgärder.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.