Nyheter

Teknisk bevisning kan binda mordåtalade

Förstod de två 17-åringarna att deras offer var så illa skadade att de riskerade att dö? Det är en av knäckfrågorna då de två pojkarna på tisdag ställs inför rätta i Helsingborg åtalade för mordet på två 18-åriga kvinnor i nordvästra Skåne i vintras.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2004

Den ene av 17-åringen har hela tiden förnekat att han skulle ha haft något med dubbelmordet att göra. Han hävdar att han över huvud taget inte träffade offren under det veckoslut i januari som kvinnorna hittades döda i en skogsglänta på Hallandsåsen. Den andre 17-åringen har dock, när bevisen radades upp, erkänt att de två överföll och misshandlade kvinnorna för att stjäla deras bil. Men han förnekar att avsikten var att döda. Han har under en rekonstruktion på plats också visat hur han och hans kamrat ryckte ut kvinnorna ur bilens framsäten, slog dem medvetslösa och lämnade dem utan ytterkläder och skor liggande på den snötäckta marken. Förundersökningen är på 1 800 sidor. Den visar enligt kammaråklagare Joakim Zander i Helsingborg hur de fyra gemensamt rört sig i trakten av Östra Karup och i Ängelholm de sista timmarna kvinnorna var i livet. Kartläggningen har gjorts genom att spåra ungdomarnas mobilsamtal. Den ena kvinnan talade med sin pappa någon timme före dubbelmordet. Åklagaren misstänker att de fyra for in till Ängelholm för att skaffa ecstasy. Den ena kvinnan hade en vecka tidigare kört de två 17-åringarna och två andra personer till Ängelholm där pojkarna tog emot något som påstods vara ecstasy. Förutom samtalen finns det annan omfattande teknisk bevisning som blodspår på den ena 17-åringens kläder och glassplitter från kvinnornas bil som gärningsmännen inte lyckades köra mer än några kilometer innan de for nedför en slänt och kraschade. Inledningsvis misstänkte polisen att de två kvinnorna hade drogats eftersom de synliga skadorna inte var särskilt omfattande. Men den rättsmedicinska undersökningen visade att båda kvinnorna genom kraftigt yttre våld hade tillfogats så allvarliga hjärnskador att de förmodligen aldrig vaknade upp. ill det bidrog, enligt rättsläkarna, också kraftig nedkylning. Temperaturen den aktuella natten kretsade kring nollstrecket. Enligt åklagaren har 17-åringarna gemensamt och i samförstånd berövat de 18-åriga kvinnorna livet. Brottsrubriceringen är mord. Alternativt yrkar han att pojkarna fälls för grov misshandel och vållande till annans död. Normalt döms personer under arton år som har begått grova brott till sluten ungdomsvård i högst fyra år. Men när Joakim Zander väckte åtal uteslöt han inte att han i det här fallet kommer att kräva att de två pojkarna får avtjäna fängelse. Text: Thomas Hamberg/TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.