Annons
Nyheter

Tetra Pak stänger fabrik

Minskad efterfrågan på dryckeskartonger får Tetra Pak att stänga en fabrik för förpackningsmaterial i Lund och flytta produktionen till andra fabriker i Europa. 250 personer riskerar att förlora jobbet.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2014
Foto: 

- Vi ser en nedgång i konsumtionen av mjölk och juice och det innebär en betydande nedgång i behov av förpackningsproduktion, säger Tetra Pak Lunds vd Jerry Bengtson på en presskonferens på huvudkontoret.

Större delen av det förpackningsmaterial som produceras i Lund exporteras till övriga Europa i dag. Kunderna finns till stor del runt om i Europa och inte i första hand i Sverige. Lundafabrikens verksamhet kommer antagligen att flyttas till Frankrike, Spanien eller Italien, där kunderna är fler.

Annons

- Lund drar det korta strået i detta, vi har fabriker i Europa som bättre servar våra kunder, säger Jerry Bengtsson.

Lars Wennberg, chef för Tetra Paks globala förpackningstillverkning, säger att det är "ett stort och tungt beslut".

- Det känns extra jobbigt att stänga en fabrik i Lund, där allt på något sätt började.

Vad som händer med de 250 anställda på fabriken i Lund är osäkert i dag. Förhandlingar har inletts och ett fåtal av dem kan möjligen få andra anställningar i Lund, enligt ledningen.

- Självklart kommer vi att titta på det, men i så fall täcker det på intet sätt alla 250, säger Bengtson.

Övriga verksamheter i Lund, som sysselsätter omkring 3 500 personer, berörs inte. Och ledningen försäkrar att nedläggningen inte är början på slutet för Tetra Pak i Lund.

- Det här är ett isolerat beslut som vi gör för att stärka upp inför framtiden, säger Jerry Bengtson.

Ändrade konsumtionsmönster de senaste fem åren, som Tetra Paks ledning kopplar ihop med finanskrisen, har lett till att färre dricker mjölk och juice ur kartonger. I stället dricker fler smaksatt vatten ur petflaskor.

I Asien ökar Tetra Pak, till skillnad från i Europa, sin produktion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons