Tolv skånska slott att besöka

Skåne Artikeln publicerades

Författaren och journalisten Annika McClintock hade förra sommaren besök av släktingar från Irland. Hon saknade då en behändig guide till de skånska slotten – och bestämde sig raskt för att skriva en själv.

Lagom till att sommarens turister börjar komma till Skåne ligger boken klar, en lite drygt 60-sidig guide till tolv skånska slott.

– Jag och Alfons, min hund, har besökt dem alla, säger Annika McClintock.

Sydöstra Skåne, där slotten ligger tätt, är representerat med sex slott, om man också låter Häckeberga slott vara med.

Annika McClintock har också intervjuat Anette Franzén Iacobeus och Tomas Iacobeus som är bosatta på Marsvinsholm, ett välkänt utflyktsmål med sommarteater och skulpturpark. Man får lära att det spökar på slottet, i varje fall tror Anette Franzén Iacobeus det. När hon flyttade in hörde hon hur möbler drogs över golvet i slottet och kände kalla ilningar i rummen.

I en annan intervju berättar Carl Piper, Skånes störste privata markägare, om arbetet på Christinehof och Högestad. Han berättar om långsiktigheten i arbetet med skogen och marken. Ett träd som planteras nu avverkas kanske inte förrän om hundra år.

– Jag har valt slott som är öppna för allmänheten, säger Annika McClintock.

Hon upptäckte snabbt att det var svårt att ha med uppgifter om just öppethållande och servering eftersom tiderna skiftar under säsongens gång. I stället valde hon att skriva telefonnummer och adress till hemsidorna. Då kan man slå en signal och planera sin slottstur.

Har du själv något favoritslott?

– Jag vill inte favorisera något. Alla ligger otroligt vackert och har något speciellt. Men Svaneholm är trevligt. Där kan man stanna en hel dag och göra mycket, ro på sjön, promenera, äta på kaféet och besöka slottsmuseet. Det är väldigt intressant.

Annika McClintock har tidigare skrivit en bok om Wallander, precis som guide­boken till slotten även med engelsk text. Wallanderboken har sålt bra, berättar hon, och hoppas att uppföljaren, om än inte lika mordisk, också ska nå sin publik.