Nyheter

Trafikutskottet studerar Skåne

Riksdagens trafikutskott med dess ordförande Christina Axelsson (s) i spetsen ägnar just nu två dagar åt att studera förhållandena i Skåne.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2007
Riksdagens trafikutskott är just nu i Skåne för att bland annat studera regionens snabba expansion och speciella förhållanden. Arkivbild: Tommy Svensson
Riksdagens trafikutskott är just nu i Skåne för att bland annat studera regionens snabba expansion och speciella förhållanden. Arkivbild: Tommy SvenssonFoto: 

Utskottet har bjudits in av regionledningen för att bibringa de 16 ledamöterna en uppdaterad bild av hur det står till i vår landsände.

Under den första dragningen i Malmös Turning Torso pekade regionrådet Pia Kinhult (m) på Skånes snabba expansion och speciella förhållanden: exempelvis att kollektivtrafiken växer med tio-femton procent per år, att 18 000 personer

pendlar dagligen över Öresund, att 70 procent av lastbilstrafiken i regionen är transittrafik och att en femtedel av Sveriges totala export och import, räknat i

kronor, årligen passerar Trelleborgs hamn.

I dag visades utskottet också runt i det pågående Citytunnelbygget. En av de mer angelägna frågor som regionens politiker och tjänstemän kommer att ta upp är givetvis utbyggnaden av E 22.

-Vi vill att utskottet förstår att Skåne de facto ingår i en storstadsregion med över 3,6 miljoner invånare och att det ingalunda enbart är Stockholm som lider av trängsel i trafiken, säger Region Skånes pressekreterare Björn Martinsson.(TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.