Annons
Nyheter

Tre döda i värsta stormen sedan Gudrun 2005

Minst tre personer omkom när stormen Per drog fram över Sverige på söndagen. Över 280000 hushåll blev strömlösa. Trafiken till lands och sjöss drabbades av stora problem.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2007

I Motala omkom en nioårig pojke på söndagen sedan han fått ett fallande träd över sig. Pojken fördes till sjukhus, där han dödförklarades.

På en väg utanför Forserum iJönköpings län omkom en man i60-årsåldern sedan hans bil träffats av ett fallande träd.

Annons

En man som körde lätt lastbil utanför halländska Ullared skadades så svårt av ett nedfallande träd att han senare avled på sjukhuset i Varberg. Mannen, som var i 25-årsåldern, var ensam i bilen. Trädet träffade hytten på lastbilen och tryckte ihop denna.

Ovädret drog in över landet västerifrån redan på söndagsmorgonen och nådde 33 sekundmeter eller mer – det vill säga orkanstyrka – på flera håll. På Hanö i Blekinge var vindhastigheten som högst 40 sekundmeter vid 14-tiden. – Det är mycket ovanligt i Sverige. Jag tror inte att vi haft en så hög siffra sedan stormen Gudrun i januari 2005, säger jourhavande meteorolog Jonas Höglund på SMHI.

Även i Vänern blåste det orkan ide värsta byarna.

I Kungsbacka fick en ishall utrymmas på söndagseftermiddagen, då stora delar av taket blåste av och hamnade på marken tillsammans med isoleringsmaterial.

I östra Sverige väntades ovädret nå sin kulmen sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Vid 18-tiden var över 280000 av de tre största elbolagens kunder utan ström, främst i södra Sverige, Småland och Västra Götaland. Även i Värmland, Östergötland och Västernorrland blev många strömlösa. Närmare 170000 av de drabbade hushållen är Eons kunder i södra Sverige.

Kraftbolagen hade personal i beredskap redan tidigt på morgonen, men kunde inte rycka ut.

– Det är förenat med livsfara att ge sig ut i skogen för att hitta och åtgärda fel medan stormen pågår. Vi kan inte riskera personalens säkerhet, säger Eons presschef Johan Aspegren.

När vindarna avtog i de delar av landet som först drabbades av stormen hade det på många platser redan blivit för mörkt för att reparatörerna skulle kunna ge sig ut.

Omkring 37000 hushåll i södra och västra Sverige var dessutom utan fast telefon under eftermiddagen. Tidigt på kvällen var de flesta av felen åtgärdade, men ännu saknade 13000 hushåll i området fast telefoni.

Tågtrafiken drabbades också hårt av stormens framfart. I Västra Götaland och Halland ställdes nästan all trafik in redan från morgonen. Vid lunchtid beslutade Banverket att ställa in all tågtrafik i Västra Götaland, Halland, Småland, Blekinge och Skåne fram till klockan sex på kvällen. Stoppet förlängdes sedan fram till midnatt – med undantag för några sträckor i Skåne.

Annons

Två tåg mellan Stockholm och Luleå ställdes också in.

På Västra stambanan, nära Moholm söder om Töreboda, blev ett persontåg stående i flera timmar med hundratals passagerare ombord. Många färjeturer blev också inställda på en rad olika linjer, bland annat till Gotland, danska Frederikshavn och tyska Sassnitz.

Två flygplan som skulle ha landat på Göteborg City Airport i Säve dirigerades om. Resenärer från Budapest och Warszawa hamnade därför i stället på Skavsta flygplats vid Nyköping.

I Västra Götaland ställdes även flera busslinjer utanför städerna in.

På många håll blåste träd ner över vägar. På E6 söder om Mölndal blåste en rad skyltar ner och stoppade all trafik norrut mot Göteborg vid 14.30-tiden. Även tak, delar av tak och byggnadsställningar blåste ner på gator och andra platser. (TT)

Micke Larsson

Ellen Andersson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons