Annons
Nyheter

Två män anhållna för mordet

Två män, en 26 år och en 27 år, har anhållits för mordet på Stortorget i helgen. Båda ingår i M-falangen. De båda nekar till anklagelserna.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2010
26-åringen sköts ihjäl på Stortorget i Malmö natten till söndagen. Bild: Patrick Persson
26-åringen sköts ihjäl på Stortorget i Malmö natten till söndagen. Bild: Patrick PerssonFoto: 

Två män i M-falangens kärna är anhållna för söndagens mord på Stortorget i Malmö. Båda har tidigare själva utsatts för attentat i den pågående uppgörelsen mellan kriminella i Malmö.

Pistolkulorna tog i bröstet på det 26-åriga mordoffret. Han kan också ha fått ett skott i halsen, men det bekräftar inte polisen.

Annons

- Blodet sprutade ur honom när den första polispatrullen kom fram, säger kommissarie Göran Landvall på länskriminalpolisen i Skåne.

- De riktade in sig enbart på livräddning och de fick liv i honom, men han dödförklarades på sjukhuset två timmar senare.

Klockan var några minuter efter tre på morgonen när skotten avlossades på den stora bilparkeringen på Stortorget. Hundratals nattklubbsbesökare på väg ut från ställena fanns i närheten och hörde skotten.

Några få av dem fanns närmare mordplatsen. Med vittnenas hjälp fick polisen fram ett eller flera bilnummer på fordon som skytten flytt i. Och framåt middagstid hämtades två män till förhör. De anhölls vid 12.30 på söndagen av jouråklagaren som skäligen misstänkta. Det är den svagare misstankegraden.

Mot männen talar dels vittnesuppgifter, deras egna bristande förklaringar på var de varit och vad de gjort, men också fynd på platsen. Inte bara tomhylsor från mordvapnet, utan även andra föremål.

- De fynd vi gjort på platsen är verkligen till vår fördel, säger Göran Landvall, som dock inte vill bekräfta att mordvapnet har hittats.

Ytterligare två personer hämtades av polisen under natten för att förhöras, men släpptes senare utan några misstankar mot sig. Tre bilar har tagits i beslag för att undersökas av polisens tekniker i jakt på spår. "En handfull" razzior i olika bostäder gjordes under söndagen.

Det omedelbara motivet till mordet är enligt polisen munhuggning, "ett verbalt bråk", mellan den mördade 26-åringen och de personer han träffade på torget. Det ska alltså röra sig om en 26-åring och en 27-åring, båda kriminellt belastade sedan tidigare, och båda nu anhållna.

Offret hade sällskap i sin bil av minst en kompis. Även han har blivit förhörd, men enligt polisen hade han inget att säga som kunde hjälpa utredningen framåt.

- Det är mycket sällan som någon av dem talar med oss, säger Göran Landvall.

Annons

Inte ens när de är offer för brott?

- Inte ens då.

Offret fanns i anslutning till en Mercedes när han blev skjuten. Mannen som disponerade fordonet under mordnatten vill inte kommentera händelsen eller bekräfta att han var med vid händelsen.

- När jag har något att säga om det här kontaktar jag dig, säger han.

Den bredare bakgrunden till mordet är enligt polisens uppfattning det pågående så kallade gängkriget - något som i själva verket är en mångårig konflikt mellan två läger av kriminella unga män som ingår i ett och samma nätverk.

Göran Landvall använder begreppet "ping-pong-matchen" för att beskriva vad det handlar om: en attack av något slag - det kan räcka med en upplevd förolämpning - leder till en motattack. Och så accelereras våldet till bombattentat och skottlossning, för att sedan återgå till en lugnare situation i perioder.

–Den situation vi har i dag är mycket lugnare än till exempel sommaren 2008, säger Landvall.

Den mördade 26-åringen är storebror till centralfiguren i K-falangen, en 22-åring som nu avtjänar fängelsestraff.

De anhållna männen ingår i motsidan - M-falangen. Den äldre av dem, 27-åringen, fick sin bil sprängd på Tornfalksgatan i september 2007. Senare samma dag avlossade någon flera skott mot en bil som 26-åringen disponerade och som stod parkerad omkring 100 meter från den sprängda bilen.

Polisens utgångspunkt är att söndagens mord på Stortorget är en rak hämnd för att en av de båda bröderna i ledningen för M-falangen sköts till döds i augusti i fjor på Munkhättegatan i Malmö. Misstänkt för det brottet är en 23-åring med nära knytning till K-falangens ledare.

Annons

Frågan är om söndagens dåd leder till nya våldsdåd. Dock är flera huvudpersoner i K-sidan, inklusive pappan till den mördade 26-åringen och den fängelsedömde 22-åringen, inlåsta i antingen fängelse eller häkte för närvarande.

I mordutredningen väntas till att börja med sammanställningar av tillgängliga bevis som talar för att de båda anhållna begick mordet. Därefter har åklagaren i målet på sig till på onsdag att begära männen häktade i väntan på rättegång.

Joakim Palmkvist/Sydsvenskan
Joakim Palmkvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons