Nyheter

"Tveksamt om alla 40-åriga kvinnor kan kallas"

De sydskånska sjukhusen i Trelleborg och Ystad välkomnar förslaget att behålla mammografin. I Ystad ser man helst att den bröstkirurgi för behandling av cancerpatienter som man har i dag stannar kvar på sjukhuset.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2007

– Att centralisera bröstkirurgin är enligt min bedömning inte riktigt lyckat. Vi har en bra och fungerande enhet här med flera rutinerade bröstkirurger. Att ta bort kirurgiverksamheten när det gäller bröstcancer vore väldigt synd. Kvinnorna får åka längre för operation och återbesök, säger Ingermar Nordblom, röntgenöverläkare på Ystads lasarett.

I Trelleborg sker bröstkirurgin och behandlingen av de patienter som drabbats av cancer vid universitetssjukhuset MAS i Malmö. Inte helt oväntat är man i Ystad väldigt angelägen om att inte bara få behålla verksamheten med screening och bildgranskning, utan också den behandling av cancerpatienter man har i dag.

– Efter vad jag förstår är operationsresultaten inte sämre här än vid något annat sjukhus, säger Ingemar Nordblom.

Region Skånes löftet om att alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska kallas från och med 2009 blir dock svårare att hålla. Åtminstone i Ystad. Det fruktar Ingermar Nordblom.

– Det beror lite på vilka resurser vi får. Vi behöver anställa fler röntgensköterskor och kanske också någon tjänst på läkarsidan. Vi ska göra allt vad som över huvud taget är möjligt, men ju yngre kvinnor man undersöker desto svårare är det att bedöma röntgenbilderna och risken är större att man får kalla tillbaka dem för en kompletterande undersökning.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.