Nyheter

Ungdomsvård för dubbelmord

Straffet blev sluten ungdomsvård i fyra år för de tonåringar som i januari mördade två 18-åriga kvinnor på Hallandsåsen i Skåne.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2004

Tingsrätten dömer också tonåringarna att tillsammans betala nära 580 000 kronor i skadestånd. Redan i början av april fann Helsingborgs tingsrätt att tonåringarna, 17 och 18 år, är skyldiga till mord och bilstöld. Enligt domen har de misshandlat kvinnorna och sedan lämnat dem att dö i snön och kylan i en skogsdunge vid sidan av vägen. Syftet tros vara att de ville komma över kvinnornas bil. Enligt de rättspsykiatriska undersökningarna led ingen av tonåringarna av någon allvarlig psykisk störning när dådet begicks. Åklagaren hade yrkat på minst åtta års fängelse, medan försvarsadvokaterna föreslagit sluten ungdomsvård. Den yngre av de dömda nekar helt till dådet, medan den äldre medgett att han använt våld mot kvinnorna. Tingsrätten anser att brotten var så allvarliga att förövarna hade fått livstids fängelse om de hade varit vuxna. De dömda var båda 17 år när dubbelmordet begick, därefter har den ena av dem hunnit fylla 18. Vidare skriver tingsrätten att 17-åringen tycks vara den mest drivande av de båda. Själv har han förnekat all inbladning i dådet. Domstolen slår fast att motivet var att stjäla kvinnornas bil för att tonåringarna tyckte att det var roligare att köra själva än att vara passagerare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.