Annons
Nyheter

Var femte kan rösta på Junilistan

Var femte svensk skulle kunna tänka sig att rösta på Junilistan om det vore riksdagsval i dag. Om partiet ställer upp i valet 2006 lutar det åt ett socialliberalt program precis i mitten.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2005

Junilistans sympatisörer diskuterar just nu via internet om partiet ska ställa upp i valet 2006 och under våren lär ledningen bestämma sig, enligt ordförande Nils Lundgren.

En undersökning gjord av Field work Scandinavia, ett systerbolag till opinionsinstitutet Temo, visar att 19 procent skulle kunna tänka sig att rösta på Junilistan om det vore val i dag, medan 62 procent säger nej.

Annons

Det visar på samma möjliga stöd som ett feministparti som fick motsvarande siffror vid två undersökningar i december. Enligt statsvetare krävs minst den nivån på det möjliga stödet för att ett parti ska ha en chans att få fyra procent av rösterna och komma in i riksdagen. – Många medborgare röstar på socialdemokraterna eller de borgerliga men har en skeptisk syn på EU. Vilka ska de då rösta på? undrar Nils Lundgren och menar att Junilistan därmed skulle fylla en funktion i valet.

Möjligen kan undersökningen underlätta ledningens beslut då man enligt EU-parlamentarikern Lars Wohlin helst vill veta att en riksdagssatsning "inte blir en flopp".

Undersökningen visar att ungefär en fjärdedel av miljöpartiets och kristdemokraternas väljare skulle kunna tänka att rösta sig på Junilistan, liksom en femtedel av vänsterpartiets och centerpartiets. Lägst är andelen hos socialdemokraterna med 12 procent.

Om ledningen verkligen bestämmer sig för att ställa upp är den allmänna politiken vid sidan av EU-kritiken det stora frågetecknet. Det går knappast att bara varva borgerliga och socialdemokratiska kandidater på listan när skatter, offentliga sektorns utformning och bidragssystemen står på spel. Nils Lundgren pekar på att partierna nu samlas i mitten och att skillnaderna krympt. I mitten skulle också Junilistans allmänna politik kunna placeras.

– Det vore konstigt att anklaga Junilistan för att tycka som alla andra, säger Lundgren.

Vilka som skulle stå på valsedeln är osäkert men Lundgren skulle kunna tänka sig att göra det.

Undersökningen som baseras 1015 svar visar också att 54 procent vill ha en folkomröstning om EU:s konstitution. (TT)

Mats Eriksson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons