Nyheter

Vårbudget kalldusch för Region Skåne

Efter regeringens slutreglering av pensionsreformen går Region Skåne nästan 900 miljoner back. Nu måste ytterligare 110 miljoner dras in i år.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Vårpropositionen blev en kalldusch för regionen. Samtidigt som det generella statsbidraget till landets kommuner och landsting höjs med 4,7 miljarder regleras pensionsreformen för både 2003 och 2004. I praktiken innebär det 110 miljoner kronor mindre för Region Skånes del i år. - En försämrad prognos var ju inte vad man hoppats på, säger regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s). De senaste veckorna har det förväntade underskottet vid årets slut ökat till 774 miljoner på grund av minskade skatteintäkter och nu växer det ytterligare till 884 miljoner kronor. Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) ser ingen annan råd än att verksamheterna fortsätter att skära i kostnaderna. Någon skattehöjning kan inte genomföras i år. Taxehöjningar håller på att utredas, men genomförs i så fall inte förrän nästa år. - Läget i Region Skåne är så att vi inte har någon buffert att tulla på, men vi är rätt övertygade om att det finns mycket att göra i vår verksamhet, säger Uno Aldegren och tar de minskade köerna på öron-näsa-hals i Lund som exempel på hur man kan förbättra verksamheten utan att det kostar mer. Som han ser det kan regionledningen bara fortsätta diskutera med verksamheterna om hur förutsättningarna ändras och försöka fördela summan på ett lindrigt sätt. Han hoppas också att regeringens vårproposition får fart på sysselsättningen i hela Sverige, så att fler får inkomst och skatteunderlaget ökar. - Det är den enda metoden som hjälper. Regleringen av pensionsreformen slår extra hårt i år, eftersom den gäller för två år. Nästa år hoppas Region Skånes ekonomidirektör Harald Lindström att regleringen i stort sett vägs upp av sysselsättningsstödet som väntas motsvara en halv procent av Region Skånes lönesumma, det vill säga cirka 50 miljoner. Uno Aldegren hoppas på de 1,7 miljarder som ska användas till att införa en vårdgaranti, förbättra den psykiatriska vården och för missbrukarvård, men hur pengarna ska fördelas förhandlar regeringen inte om förrän i höst. I dagsläget är det inte ens klart hur pengarna ska fördelas mellan kommunerna och landstingen. Uno Aldegren kalkylerar med att Region Skåne kan få åtta procent av det som landstingen får. Om landstingen får en miljard skulle Skåne i så fall få 80 miljoner, resonerar han. - Det är möjligt att det kan påverka något, men det ser inte ut som om årets statsbudget ger oss plus, snarare minus. Hur skatteutjämningssystemet påverkar Skåne vet regionledningen inte ännu. Till alla Sveriges kommuner och landsting handlar det om 1,3 miljarder mer, men hur summan ska fördelas har inte preciserats ännu och Uno Aldegren tror inte att det innebär någon förstärkning. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.