Vårdförbundet räknar med mer lönepengar
- Ska sjukhuset i Ystad ska vara konkurrenskraftiga så får de spotta upp sig med minst en tusenlapp till i månaden. I annat fall riskerar arbetsgivaren att fler av våra medlemmar flyttar på sig, säger hon.
Några garantier för ytterligare lönehöjningar finns dock inte för sköterskorna vid de skånska sjukhusen. Vårdförbundets medlemmar landar i så fall på de procentsatser som nyligen förhandlades fram med arbetsgivaren inom Region Skåne. Avtalet börjar gälla från den 1 juni i år, vilket är två månader senare än ett tidigare förkastat arbetsgivarbud. Det nu aktuella avtalet omfattar sjuksköterskor, laboratoriesköterskor, barnmorskor och röntgensköterskor. Avtalet ger fyra procent från den 1 juni i år och åtta procent ytterligare från den 1 januari 2010.
Från den 1 januari 2011 plumsas det på ytterligare två procent på månadslönen. I genomsnitt handlar det om en lönehöjning på 3 500 kronor mer i månaden i slutet av avtalsperioden. Liksom i det centrala avtalet lyfts lägstalönen från den 1 mars nästa år till 21 100 kronor.
De retroaktiva pengarna från juni i år hoppas man från fackligt håll ska finns med senast i decemberlönen. Sjukhuset i Simrishamn hamnar i sammanhanget utanför uppgörelsen med Region Skåne och omfattas i stället av det centrala avtalet. Vårdförbundets representanter i Skåne betecknar det avtalet som något sämre än det nyligen tecknade lokala avtalet. Arbetsgivaren, Region Skåne, uttrycker för sin del en förnöjsamhet med avtalsperiodens längd. Gösta Rehnstam, förhandlingschef, konstaterade i samband med överenskommelsen att den planeringsperiod man är inne i gör att ett treårigt avtal kan betecknas som en framgång.
Vid de arbetsplatser inom Region Skåne som omfattas av avtalet startar arbetet med att sätta lönerna individuellt enligt förutbestämda kriterier vid arbetsplatserna. Något som parterna är överens om ska få ökad tyngd i lönesättningen. Några garantier om ytterligare höjningar i samband med detta finns inte i avtalet.
Vårdförbundet har också inlett arbetet med att teckna lokala avtal för de medlemmar som återfinns i de 33 skånska kommunerna. Här har man kommit olika långt. Enligt förbundets hemsida har samtal startat i Vellinge, Skurup, Ystad, Tomelilla, Simrishamn och Sjöbo. Några sådana samtal har ännu inte inletts i Trelleborg.
Pia Arndorff, ordförande i Vårdsförbundets Skåneavdelning, konstaterar att kommunerna inte har samma intresse av långsiktighet som Region Skåne.
- Det har visat sig vara fel när det gäller kommunerna. Man vill hantera saker år från år. Flera kommunerna saknar också lönepolitik och vilja. Där tvingas vi överge individuella lönesamtal och i stället välja traditionella förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren, säger hon.