Nyheter

Värmen håller i sig

På söndag blir det runt 20 grader, en värme som håller i sig in i nästa vecka.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2012
Sommarvärme väntas i helgen.
Sommarvärme väntas i helgen.Foto: 

Sommaren är här! Eller i alla fall på väg. Skåne har haft sommar sen slutet på april. Och nu kan det bli Götalands och Svealands tur att börja räkna ner.

– Den har inte riktigt kommit än men vi kan börja räkna dagarna nu. Det ska vara fem dygn i följd med en dygnsmedeltemperatur över tio grader för att räknas som meteorologisk sommar säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI till TT.

I Götaland och Svealand ligger sommaren än så länge på noll dagar. Men nedräkningen kan börja redan under fredagsdygnet.

– Det kommer troligtvis att vara över tio grader på många håll.

Och kring Mälaren närmar sig sommaren med stormsteg. Där är man redan uppe i fyra dagar.

– Där har den i stort sett kommit, då blir datumet för sommarens ankomst den 14 maj, för det bekräftas i efterhand.

Även när det gäller lördagsvädret är det i öst det ser mest ljust ut.

– Ser man till hela landet är det varierad molnighet med mest solchanser i öst. I Dalarna och södra Norrland har vi lite skurar att vänta, men annars är det mest uppehåll.

Och på söndagen kan det bli riktigt skön vårvärme i Götaland och stora delar av Svealand.

– Då får vi varmare temperaturer, på dryga 20 grader. Den värmen som kommer då håller i sig kommande vecka. Men det blir inte helt soligt utan lite växlande, och det kan komma skurar.

Maria Sällberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.