Villapriser på 2005-års nivå
Villor och bostadsrätter har allt svårare att hitta köpare. De hus som för inte så länge sedan hittade köpare på några veckor ligger nu ute i flera månader. Priserna är i vissa fall nere på de nivåer som gällde för tre år sedan.
- Det som man fick som säljare förra året var en jackpot. Det man får i dag är det man fick 2005 och då är det inte illa det heller, säger Karsten Johansen, mäklare och PR-ansvarig för Svensk fastighetsförmedling i södra Skåne. Den period av köparens marknad som successivt förstärkts under året har definitivt tippat över till villaspekulanternas fördel efter det kaos som inträffat på de globala finansiella marknaderna. Svårigheten att finansiera lånen gör att marknaden betecknas som lugn med få genomförda affärer.
Ett annat ord är för att beskriva läget är oro. Spekulanterna avvaktar ränteutvecklingen och prisbilden följer med - neråt. Man väntar på att riksbankerna runt om ska förse systemet med kapital för att hålla liv i lånemarknaden. Oron för kreditförluster håller samtidigt tillbaka investeringslusten.
Internetsidan Boligan.se redovisar i det närmaste dagsfärska priser. På sidan finns exempel på prisras på villor på runt 40 procent. Ett av objekten ligger i utkanten av Ystad och har legat ute till försäljning i närmare ett halvår. Utan att hitta köpare. I Vellinge har priset på en 210 kvadratmeter stor villa med närmare 2 000 kvadratmeter tomt rasat med 41 procent på närmare ett halvår. Priset ligger nu på 6,5 miljoner kronor och huset är fortfarande till salu. Den statistik som mäklarstatisk.se redovisar till och med augusti i år visar för sydskånskt vidkommande sjunkanden villapriser endast i Ystads kommun. I Simrishamn, Skurup, Tomelilla, Trelleborg och Vellinge handlar det om höjda priser. Störst ökning återfinns i Simrishamn och Tomelilla. Båda med prisökningar på nio procent. Sjöbo har allt för få objekt bytt ägare för att någon statistik redovisas.
- Det har varit bra fart på Ystad och Simrishamn. Visst är priserna på en annan nivå där och då är det lättare att finansiera, säger Karsten Johansen, på Svensk fastighetsförmedling.
Mäklarstatistiken visar dock inte utvecklingen på bomarknaden efter att krisen på finansmarknaden i USA slagit igenom i Europa och Sverige. Trots att riksbanker runt i världen pumpar in miljarder kronor, euro och dollar i systemet rasar aktiebörserna. Ingen av de mäklare Allehanda talat med tror annat än att priserna på borätter och villor fortsätter neråt under resten av året.
- Samtidigt pekar allting på att räntan kommer att sjunka. Jag tror att riksbanken gör en sänkning innan jul. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och det måste till stimulanser. Ingen rekommenderar att man binder räntan nu, säger Karsten Johansen.
Fortfarande finns en hel del köpare ute på marknaden. För dem som inte finansierar sin investeringar med aktier eller har stora lånebehov finns stora möjligheter att göra goda affärer och samtidiga bud på tre, fyra bostadsobjekt till sjunkande priser förekommer.