Annons
Nyheter

Ystad toppar lista över trafikskadade

Invånarna i Ystads kommun lever farligast i trafiken i Skåne. Kommunen toppar listan över antal skadade i trafikolycksfall per invånare.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2003

Unga män och äldre kvinnor är de som löper störst risk att skadas på vägarna och gångbanorna i Ystad. Men generellt sett är det faktiskt farligast att vistas i hemmet - det är där de flesta olyckorna i Skåne händer. En ny undersökning som gjorts vid Socialmedicinska enheten på universitetssjukhuset Mas visar i vilka miljöer som skåningarna råkar ut för olyckor och skadar sig. Miljöerna inkluderar bland annat trafik, bostad, arbete, skola och idrott. Det egna hemmet är ingen säker plats. Av alla skador rapporterade i Skåne under 2001 inträffade drygt 41 procent i bostadsmiljö. I hemmet står de allra yngsta och de allra äldsta för de flesta skadorna. Fallolyckor är den vanligaste skadeorsaken i hemmet bland äldre kvinnor. De andra stora skademiljöerna var idrott med 13,5 procent och trafiken med 12,9 procent av olycksskadorna. Det är i trafiken som Ystad utmärker sig. Mellan 1999 och 2001 ökade antalet skador vid olycksfall i trafikmiljö - det vill säga vägar, trottoarer, torg och så vidare - med 25 procent i Ystads kommun. År 2001 skadades drygt 10 personer vid olycksfall i trafikmiljö per 1000 invånare i Ystad. Det är den högsta statistiken i Skåne. - Landsortskommunerna visar en större ökning av trafikolyckor. Det kan bero på att de större kommunerna satsat mycket med förebyggande åtgärder och att det är långsammare hastigheter i städerna. Det är svårare att få ner hastigheterna på landsbygden, säger Per-Olof Östergren, verksamhetschef på Socialmedicinska enheten. Upphovsmännen till undersökningen har själva ingen förklaring till vad skillnaderna mellan kommunerna kan bero på. - Detta är sjukvårdens bidrag, att visa på ett stort problem. Sedan är det upp till kommunerna att ta det till sig. Det är de som är aktörer och det är de som äger frågan, säger hälsoplanerare Birgit Modén som sammanställt rapporten. Verksamhetschef Per-Olof Östergren hoppas att den nya skadestatistiken kommer att leda till förbättringar. - Variationerna mellan kommunerna kan man ju se som en morot. För en kommun som ligger högt i en viss olycksfallsskada är det viktigt att se att det inte är orimligt att komma ner i en medelnivå på skadorna. Kan de andra kommunerna så kan väl ens egen, konstaterar Per-Olof Östergren.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons