Ystads skolor bland de grönaste i Skåne
I Ystad är all mjölk som serveras på skolorna ekologisk. Dessutom beslöt politikerna redan för några år sedan att jobba för att en fjärdedel av all mat ska vara ekologisk år 2010.
– Vi har infört ekologisk mjölk på alla grundskolor eftersom det är ett tillgängligt livsmedel och lätt att byta ut, säger Marie Balksäter, kostekonom på kommunen.
Initiativet gjorde att Ystads andel ekologiska livsmedel ökade och kommunen ligger nu i topp på den lista som tagits fram av Ekologiskt Marknadscentrum. Den ideella föreningen som startats av representanter från LRF Skåne, Skånemejerier, Skånska Lantmännen och Swedish Meats, pekar också ut Ystads kommun som ett gott exempel i sin rapport.
Bakgrunden till undersökningen är bland annat att riksdagen i fjor beslutade om att en fjärdedel av all livsmedel som köps in av den offentliga sektor ska vara ekologisk år 2010.
Nu vill föreningen se hur kommunerna arbetar för målet. Liknande insatser som finns i Ystad har gjorts i Malmö, Lund, Svedala, Landskrona och Kristianstad. Och i Vellinge, Trelleborg, Sjöbo, Skurup och Simrishamn har arbetet kommit igång.
Men i några kommuner är det mer svalt med intresset för ekologisk mat. I Tomelilla har arbetet inte ens påbörjats.
– Vi har inte gjort så mycket än och har inte någon klar plan på hur vi ska gå tillväga. Just nu går det trögt men vi håller på och förbereder oss för diskussion, säger Marina Hansson, kostchef Tomelilla kommun
Tycker inte kommunen att frågan med ekologiska livsmedel är viktig?
– Jo, visst är det viktigt. Men vi måste ställa det mot kostnadsbilden och se vad det är värt. Det har inte varit vår högsta prioritet men vi kommer att ta tag i det och hinna i kapp för att uppnå målet.
På Ekologiskt marknadscentrum är ordföranden Kerstin Andersson ändå relativt nöjd med hur kommunerna arbetar mot det gemensamma målet.
– Om man jämför med andra delar av landet är Skåne ändå bra på detta. Företagen säger också att de säljer mest till skånska kommuner, säger hon.
Undersökningen görs för tredje gången sedan 2001 och resultatet blir bättre för varje år. Kerstin Andersson tror att hemligheten med de kommuner som ligger högt upp på EMC:s lista är att de har lokala politiska beslut i ryggen.
– Det ger kommunens tjänstemän en vägvisning att på det här hållet ska vi, säger hon.
Hur ska då exempelkommunen Ystad göra för att nå målet? Ja, kostekonomen i kommunen håller på att räkna på det.
– Just nu håller vi på att utvärdera kostnaderna för 2006, men vi vet inte hur det ser ut än. Det ekologiska alternativet är dyrare så vi måste kunna lösa det ekonomiskt. Mjölken till exempel är 80 öre dyrare per liter. Det kanske inte låter mycket men vi serverar 2800 portioner på två deciliter per portion om dagen. Då blir det en hel del pengar. Men naturligtvis siktar vi på att klara målet till 2010, säger Marie Balksäter.
Jessica Ziegerer
Jennie Jönsson
Ekologisk mat i kommunerna
Kartläggning av sydskånska kommuners arbete med ekologiska livsmedel
n Simrishamn:Miljömålsarbete pågår.
n Sjöbo:Miljömålsarbete pågår, avser att ha mål för ekologiska livsmedel.
n Skurup:Förslag på politiskt mål 10 procent ekologiska inköp till 2006 och 25 procent till 2010. Arbetet är dock försenat.
n Tomelilla:Arbetar inte politiskt för att öka andelen ekologiska livsmedel.
n Trelleborg:Miljömålsarbete pågår, referensgrupp är bildad.
n Ystad:Politiskt mål 25 procent ekologiska livsmedel 2010. Pilotprojekt på skola. All mjölk är ekologisk i skolorna.
n Vellinge:Miljömålsarbete pågår, till 2008 ska det finnas en inköpspolicy.
Källa:EMC, Ekologiskt marknadscentrum