Annons
Nyheter

Världens största fartyg passerar Skillinge nästa helg

Om vädret är klart kan man se världens största fartyg passera utanför Skillinge nästa helg.
Nyheter • Publicerad 9 september 2011
Emma Maersk är världens största containerfartyg.
Emma Maersk är världens största containerfartyg.Foto: 

Emma Maersk med sin imponerande längd på nära 400 meter har då varit i Gdansk och är på väg mot Asien. Utanför Skillinge kommer hon in på redden för att med SIN Offshores hjälp få ombord personal.

Egentligen är det inget konstigt med det. Varje vecka passerar ett par oceangående containerfartyg och flera får hjälp med personaltransport utanför Skillinge. Emma Maersk har passerat tidigare och även de andra cirka 20 fartyg som går på samma linje.

Annons

Sedan ett år tillbaka har de stora båtarna blivit allt vanligare i Östersjön.

-I takt med att konsumtionen ökar transporteras allt mer varor mellan Europa och Asien. Tidigare vände de riktigt stora fartygen i till exempel Rotterdam. Varorna lastades om till mindre båtar som gick vidare till Gdansk. Sedan ett år tillbaka går de stora fartygen hela vägen, berättar Johan Mårtensson på SIN Offshore.

Alla de stora containerfartygen går till Gdansk som är den enda hamnen i Östersjön för oceangående containertrafik. Härifrån transporteras varorna ner i Europa.

När Emma Maersk får ombord personal utanför Skillinge nästa lördag fortsätter hon till Århus och passerar Suezkanalen på sin resa till Asien. Här anlöper hon Sydkorea och fyra kinesiska hamnar. Om 11 veckor är hon åter i Östersjön.

Karin Ohlsson
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons