Annons
Nyheter

Gnista satte eld på stubbåker

En liten gnista kan ställa till med mycket. Inte minst om den får draghjälp av vinden.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2010
Branden på stubbåkern var ganska snabbt under kontroll. Efter ungefär en timmes släckningsarbete kunde räddningstjänsten återvända hem.
Branden på stubbåkern var ganska snabbt under kontroll. Efter ungefär en timmes släckningsarbete kunde räddningstjänsten återvända hem.Foto: 

På tisdagen tog det fyr på en stubbåker mellan Skurup och Skivarp.

Pådraget till åkerbranden på ett fält i höjd med Torsvik var ganska stort, med brandbilar från både Skurup och Ystad.

Annons

Larmet kom strax efter klockan 14. Den tändande gnistan uppstod i samband med att stubben jämnades ut. Maskinen råkade stöta i en sten och den friktionen räckte för att tillsammans med den ganska kraftiga vinden sprida elden över ett par tre hektar stort område, berättar markägaren för Ystads Allehanda.

Räddningstjänsten fick relativt snabbt branden under kontroll. Men tidvis vällde rök och sotflagor ut över de omgivande fälten. Det fanns som tur var inga byggnader i närheten av det brinnande fältet.

Efter ungefär en timmes släckningsarbete lämnade brandmännen platsen. De fick god hjälp av en lantarbetare som plöjde upp den svedda och rykande åkern.

Ann-Louise Olander
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons