Nyheter

Två gripna efter nattlig dieselstöld

Tidigt på onsdagsmorgonen greps två män i var sin lastbil efter att cirka 2 000 liter diesel stulits från en mack i Skivarp.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2011
Håkan Nilsson, en av delägarna i Skivarpsmacken, fick på onsdagen redogöra för nattens händelser för polisen.
Håkan Nilsson, en av delägarna i Skivarpsmacken, fick på onsdagen redogöra för nattens händelser för polisen.Foto: britt risberg

Håkan Nilsson i Skivarp fick en dramatisk start på onsdagen. Efter ett larm om dieselstöld på Skivarpsmacken jagade han en misstänkt lastbil först till Ystad och sedan till Svedala. I Rydsgård stals diesel i betydligt mindre mängder samma natt, och där greps två tonåringar från trakten.

Vid fyratiden på natten kom ett larm från elMacko, den obemannade bensinstationen vid infarten till Skivarp. Larmet gick till en av delägarna, Richard Thulin Nilsson, som dock befann sig utomlands. Han ringde därför sin bror Håkan Nilsson.

– Jag tog bilen och åkte till macken direkt, berättar Håkan Nilsson. Då stod det en lastbil där, med två personer utanför. När de upptäckte mig hoppade de in i bilen och körde iväg.

Lastbilen körde väg 101 mot Ystad, och Håkan Nilsson följde efter.

– Samtidigt ringde jag polisen, berättar han.

Håkan Nilsson medger att det kändes lite nervöst att köra efter de misstänkta tjuvarna.

– Men jag hade hela tiden polisen i telefonen, de sa åt mig att vara försiktig och hålla avstånd.

I Ystad vände lastbilen mot Malmö, och i höjd med Svedala grep flera polispatruller in. Lastbilen stoppades och männen, 47 respektive 34 år gamla, greps och togs till förhör. Enligt uppgifter från polisen lämnade de båda männen till en början olika versioner av vad som hänt under natten.

Enligt larmet på elMacko hade 2000 liter diesel tankats utan betalning. På onsdagen kom polisens utredare och tekniker till Skivarp för att kartlägga stölden ytterligare.

De två männen anhölls senare, misstänkta för stölden.

Under natten till onsdagen skedde också dieselstölder av mindre omfattning i grannorten Rydsgård. Klockan halv tre upptäckte en polispatrull två misstänkta ynglingar vid en bil på en parkering. Det visade sig att de hade en dunk med 10-15 liter diesel och att flera bilar på parkeringen hade slangats på diesel. De båda ynglingarna, som är mellan 16 och 19 år gamla, greps och förhördes på polishuset i Ystad.

Den senaste tiden har det skett en hel del dieselstölder i Skurup med omnejd. Enligt stationsbefälet Sten Malmqvist har problemet ökat de senaste två åren.

– Lastbilar och andra fordon har blivit av med diesel, och på macken vid Sandåkra har det skett ett otal stöldförsök, säger han.

Mikael Hallqvist
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.