Nyheter

Leonard Cohen: Old ideas

På sin tolfte skiva går Leonard Cohen ibland så lågt ner att rösten nästan brister.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2012

I stället för att pratsjunga sjunker han till botten av sitt fortfarande djärva register. 77 år fyllda musikdiktar han som tidigare om åtrå, död och förlåtelse. Men han gör det med en starkare betoning på försoning och nåd, med låtar som ”Amen” och ”Healing”, och på en skiva som hade kunnat heta ”Mercy” om inte ordet redan varit så musikaliskt ockuperat.

Ett par av låtarna framförde han redan under sin senaste och oefterhärmliga världsturné (247 konserter under två år med en 75-årig musikpoet som efter tre timmars spelning hoppstegade av scenen i Globen). Med sig från turnén har han också de sublima systrarna Hattie och Charlie Webb vars röster han låter både ackompanjera och ta vid.

Leonard Cohens absolut största hits finns förmodligen på hans tidigare skivor. Men Cohen förblir just Cohen även på sin tolfte skiva. Det räcker fint.

INTERNAL INTERNAL
Erika Josefsson, TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.