Abbekåsborna rasar över byggplaner igen
Från trädgården vid Kustvägens sydsida sluttar landet ner mot granntomterna och havet. När Klas Kihlberg var liten arrenderades den numera ganska vildvuxna marken ut till lantbrukare och bjöd på fri sikt mot vattnet, som fortfarande anas som glimtar av blänkande blått genom slyskogens trädridå. Genom grönområdet slingrar en liten stig, flitigt använd av hundägare och ryttare, som Klas Kihlberg och hans sambo själva klippt fram. Enligt den fördjupade översiktsplanen för Abbekås som antogs 2009 ska det lilla naturområdet hållas fritt från bebyggelse – men nu är scenariot ett annat.
– För en vecka sedan damp det ner ett kuvert i brevlådan, där vi kallades till samrådsmöte om planer på att bygga hus på marken, berättar Klas Kihlberg.
Det var i november i fjol som markägarna ansökte hos kommunen om att upprätta en detaljplan för de två fastigheterna mellan Kustvägen och Anders Truls väg i syfte att exploatera marken. Trots att byggplanerna går på tvärs mot den fördjupade översiktsplanen beslutade kommunstyrelsen för ett par månader sedan att tillstyrka planarbetet.
– Vad markägarna har att vinna är inte svårt att gissa. Det finns ett hårt tryck efter tomter i kustnära samhällen. Men jag förstår inte varför kommunen skulle vilja frångå översiktsplanen. Det känns väldigt omotiverat, säger Klas Kihlberg.
– Vi som bor här tycker naturligtvis att det är otroligt tråkigt – för vår egen skull, men också för Abbekås by. Detta är inte en medeltidsby med tät bebyggelse, och vi tycker att byn ska få behålla sin karaktär med insprängda kilar av ängar och betesmark.
Planerna på att bebygga marken prövades redan för några år sedan av länsstyrelsens kulturmiljöavdelning, som ansåg förslaget olämpligt med tanke fornlämningarna inom området – två gravhögar från järn- och bronsålder och en dold stenåldersboplats. Gravhögarna ska enligt fastighetsägarnas planprogram synliggöras och göras mer tillgängliga för allmänheten genom anläggandet av en ny gång- och cykelväg. Ett märkligt resonemang, menar Klas Kihlberg.
– Hur kan man hävda att man gör fornlämningarna mer tillgängliga genom att bygga hus? Man beskriver området som en igenslyad kil–- men det är ju fastighetsägarna själva som negligerat skötseln.
Skurups planarkitekt Jennie Luthander medger att vanskötseln av marken nu används som ett argument för att få bebygga den.
– Ja, det kan man säga. Men området är ju inte så välkomnande idag. Antas planförslaget får vi både fler bostäder nära hamnen och havet och en ny gång- och cykelväg till havet.
Kvällens samrådsmöte äger rum i byalagets lokaler klockan 18.