Annons

Ägare till gymlokal riskerar straffavgift

Ägaren till den fastighet som inrymmer L9 Fitness i Skurup – Ulrik Wehtje, riskerar att få betala en byggsanktionsavgift på 300 000 kronor efter att ha startat en renovering utan att ha fått startbesked av kommunen.
Skurup • Publicerad 28 mars 2014

- Frågan är om vi vidtagit någon bygglovspliktig åtgärd innan startbeskedet lämnats? Det anser jag inte att vi har gjort. Vi kommer sannolikt att överklaga ärendet så får prövningen avgöra om vi gjort något eller inte, säger han.

Det är i samband med att lokalerna på Företagaren 9 renoverades för att förbereda fastigheten för den nya hyresgästen L9 Fitness som myndighetsnämnden för miljö och bygg kommit fram till att en byggsanktionsavgift på 300 000 kronor ska dömas ut.

Annons

- I det här fallet har man annonserar på Facebook och på sociala medier att man påbörjat arbetet och det ger oss ett konstaterande att man börjat det här utan startbesked, säger Eva Osbäck, byggnadsinspektör på Skurups kommun.

I samband med att ett bygglov beviljas ska ett tekniskt samråd hållas. Vid samrådet ska ett antal handlingar och dokument vara framtagna för att myndighetsnämnden ska kunna lämna ett startbesked.

Efter att startbeskedet lämnats får den sökande påbörja byggnadsarbetet eller arbetet med den ändrade användningen. I det aktuella fallet är det senare delen som kommunen anser att fastighetsägaren brutit emot. Enligt Osbäck var arbetet med renoveringen av lokalen för en ändrad användning i stort sett klart när det tekniska samrådet hölls.

- Trots allt har jag uppmanat hyrestagaren att inte gå igång förrän vi lämnat startbesked. Det har man gjort ändå. Påbörjar man arbetet innan startbeskedet lämnats och innan det tekniska samrådet så följer man inte den lagstiftning som gäller enligt plan- och bygglagen, säger hon.

För ägaren till gymmet, Luis da Silva, fortsätter verksamheten som tidigare. da silva anser liksom hyresvärden inte att man gjort några fel och räknar med att kommunens krav överklagas. När det gäller byggsanktionsavgiften är det en kostnad – som om den döms ut – kommer att belasta hyresvärden och inte L9 Fitness. Enligt da Silva har hyresvärden lämnat sådana löften.

Lina Campbell
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons