Annons

Airicole anser att kommunen vilseleder

Kommunen missleder sina invånare genom att sprida osanningar i den broschyr som skickats ut till alla hushåll inför folkomröstningen. Det säger Mikael Jakobsson, VD för Airicole AB som planerar vindkraftparken till havs utanför sydkusten, och går till hårt angrepp mot Skurups kommun.
Skurup • Publicerad 30 augusti 2002

Kritiken gäller främst att det av texten i broschyren kan ses som om folkomröstningen handlar om invånarnas inställning till Airicoles projekt och inte vindkraft utanför kusten generellt. - Det står att resultatet ska ligga till grund för fullmäktiges yttrande om vår planerade vindkraftpark samt att utslaget också får betydelse i kommunens ställningstagande enligt plan- och bygglagen för byggande av "dessa planerade vindkraftverk". En förklaring av vad resultatet ska användas till som Mikael Jakobsson inte anser stämmer överens med vad som sades när kommunfullmäktige tog beslut om att anordna en folkomröstning. Det var vid mötet den 11 mars och då hette det att röstningen skulle ligga till grund för kommunens översiktsplan för kusten. En plan som Skurup på förslag ska upprätta tillsammans med Ystad och Trelleborg. I det brev som Mikael Jakobsson i går tillsände kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Thorsson (s) skriver han att han både är upprörd och förvånad över att kommunen så här nära inpå valdagen ändrar förutsättningarna för folkomröstningen. Till YA säger Mikael Jakobsson att han misstänker att ändringen gjorts då det i lagen om kommunala folkomröstningar står att en sådan bara får genomföras om den ingår i beredningen av ett ärende. Omröstningarna får inte vara generella. Kommunchef Bo Strömgren säger att den planerade vindkraftparken är ett fall där det "uppenbarligen påbörjats en ärendehantering" vilket medför att kommunfullmäktige kommer att få yttra sig om planerna. Därav vikten att hämta in folkets åsikt. Men han påpekar att om folkomröstningen bara gällt Airicole skulle innehållet i projektet preciserats vilket nu inte skett. Som ett bevis på att folkets röstning inte enbart kommer till användning när det gäller prövningen av Airicoles projekt säger Bo Strömgren att resultatet även kommer att tjäna som underlag vid framtida bedömningar av liknande planer. I motsats till Mikael Jakobsson anser han inte att formuleringarna i broschyren skulle vara felaktiga eller missvisande. - För att folk ska begripa varför det ska genomföras en folkomröstning måste vi ge en verklighetsbakgrund. Och det är det vi försökt uttrycka. Sen går det naturligtvis alltid att tolka formuleringar. Att den övergripande planen för hela kusten inte betonas i broschyren tycker Bo Strömgren inte är konstigt. - Även om den tagits med så går det ändå alltid att ifrågasätta ordval.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons