Annons

Airicole vill ha fortsatt dialog

Airicole visar nu intresse av att ha en fortsatt dialog med kommunen angående planeringen av en vindkraftpark utanför sydkusten.
Skurup • Publicerad 9 oktober 2002

I ett brev till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Thorsson (s) föreslår företagets VD Mikael Jakobsson ett möte för att diskutera det fortsatta arbetet med projektet samt kommunens arbete med en översiktsplan för hela kuststräckan. Han tycker också det finns ett behov av att gå igenom de erfarenheter som gjorts under såväl företagets samråd som folkomröstningen. Torbjörn Thorsson säger att han mycket väl kan ställa upp på ett möte om Airicole vill det men poängterar att kommunen inte har någon anledning att vilja ha en fortsatt dialog. - Kommunens ställningstagande är klart. Vi kommer att följa folkomröstningen. Mikael Jakobsson anser emellertid att det vore olyckligt att stänga dörren för all framtida etablering av havsbaserad vindkraft inom kommunen. Som stöd för sin argumentering hänvisar han bland annat till den knappa segern för nej-sidan med blott 27 röster. På nytt framför Mikael Jakobsson också kritiken mot att folkomröstningen, enligt hans uppfattning, kom att handla om Airicoles projekt och inte havsbaserad vindkraft generellt. Arbetet med att åstadkomma en översiktsplan för sydkusten, som var grunden för beslutet att genomföra en folkomröstning, har nu också så smått startat såtillvida att kommunchef Bo Strömgren fått i uppgift att kontakta grannkommunerna Ystad och Trelleborg. Tanken är att de tillsammans ska lägga upp en plan för hur vattnet inom den kommunala gränsen längs sydkusten får utnyttjas. Än så länge har dock gensvaret från grannkommunerna varit dåligt.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons