Annons

Äldre tvingas bo kvar under ombyggnaden

De boende på Bruksgården i Rydsgård kan tvingas stanna kvar i fastigheten under tiden som den planerade ombyggnaden görs.
Skurup • Publicerad 3 oktober 2002

Tanken var att de skulle kunna flytta in i det då nybyggda äldreboendet i kvarteret Anna men eftersom det projektet försenats bedöms det nu som uteslutet. - Planerna var att Bruksgården skulle evakueras under arbetet men så kommer det inte att bli. Hur det ska lösas är en planeringssak men de boende på Flintebro stannade kvar under den stora ombyggnaden där, säger kommunalrådet Torbjörn Thorsson (s). Det är också osäkert vart de äldre på Bruksgården skulle kunna flytta under de omständigheter som nu råder. Några andra lediga platser inom kommunens omsorg finns inte. Eva Andersson är verksamhetschef inom äldreomsorgen i Rydsgård/Skivarp och hon hade föredragit att boendet i Anna stått klart. - Både för personal och boende hade det varit bättre. Men det fungerade väl på Flintebro så jag tror att det kan bli bra i alla fall. Eva Andersson säger att inget ännu är bestämt men troligen kommer antalet platser att reduceras under byggtiden. Detta genom att nya boende inte tas in då någon avlider. På så vis ska det gå att bygga om boendet successivt. Det kan dock i sin tur innebära att det blir kö till platserna inom äldreomsorgen i hela kommunen. En av anledningarna till att Bruksgården måste byggas om är den dåliga arbetsmiljön för personalen. Ett förhållande som också uppmärksammats av Arbetsmiljöinspektionen. Om inte en renovering är klar senast 2004 riskerar kommunen att få betala böter. Under de kommande två åren räknar kommunen med investeringar på över 20 miljoner kronor för att renovera Bruksgården.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons