Anna återfick friheten

Örnen Anna for ut som ett skållat troll ur lådan och flög med snabba och kraftfulla vingslag och satte sig i en grantopp. Trots att hon inte ens tittade åt sin räddare Östen Wahlgren och ännu mindre sa tack var han mycket nöjd med utsläppet.
Skurup • Publicerad 7 april 2004
Bild: Mårten Svemark
Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Kungsörnen flög iväg ut ur buren snabbt och visade alla tecken på att vara helt frisk och återställd. Bilder: Mårten Svemark - Det såg mycket bra ut, menar Östen Wahlgren i Katastrofhjälp för vilt och fågel (KFV). Kungsörnen dök ner från trädet, bakom en dunge, glidflög ett stycke och blev mobbad av ett par kraxande kråkor. Sedan tog den lite höjd försvann bakom en kulle och var borta. - Perfekt, den kommer nog att klara sig bra nu, säger Östen Wahlgren. Det känns skönt. I fyra månader har Karin Nilsson och Östen Wahlgren från Skurup skött om och rehabiliterat den skadade kungsörnen som hittades svårt utmärglad och oförmögen att flyga i början av december vid Killeröd väster om Krageholmssjön. De var båda mycket lättade och glada över att örnen verkade ha återhämtat sig helt och flög i väg med lätthet. - När jag släppte ut havsörnen Verner för några år sedan satt den på åkern över en timme innan den lyfte och flög, berättar Östen Wahlgren. När fågeln hittades av jägare vid Killeröd var den i så dåligt skick att man övervägde att avliva den direkt. Då var den ovanliga fågeln förlamad i benen och kunde inte greppa med klorna vilket är katastrofalt för en örn som använder klorna för att fånga och döda byte. Östen Wahlgren gav Anna massage tre gånger om dagen i början för att häva förlamningen. Efterhand blev hon bättre och bättre. Och efter ett par månader kunde hon använda klorna som en frisk örn. - Hon har fått mycket hare innan frisläppandet. Vi har gött henne ordentligt och nu väger hon fem kilo. De sista hararna hon ätit upp har hon enkelt styckat och slitit sönder med hjälp av klorna. Vad som egentligen hände örnen Anna vet inte Östen Wahlgren utan kan bara spekulera i att kanske den blivit sekundärförgiftad eller att hon haft svårt att slå byten. Dödligheten första vintern bland unga örnar är hög.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.