Ännu en nämnd står fast vid beslut om Europolitans telemast

Inte heller miljö- och hälsoskyddsnämnden omprövar bygglovet för Europolitans telemast vid Skivarpsån invid Abbekås golfbana.
Skurup • Publicerad 3 maj 2002

Nämnden fattade på torsdagskvällen beslut om att stå fast vid sitt beslut. Den 2 april bestämde sig även byggnadsnämndens beredningsutskott för att inte ändra sig. - Man vidhåller det tidigare ställningstagandet som man gav till byggnadsnämnden första gången, säger Tommy Samuelsson, miljöchef på Skurups kommun. I början av mars skrev fyra privatpersoner, som bor nära den planerade masten, till både miljö- och hälsoskyddsnämnden och byggnadsnämnden för att be om en omprövning av bygglovet. Beslutet måste tas om eftersom två saker gick fel i den förra bygglovsprocessen som skedde i april 2000, anser de: Såväl byggnadsnämnden som miljö- och hälsoskyddsnämnden fick bristfällig information i ärendet från tjänstemännen. Det kollades inte upp om marken var strandskyddad. För det andra hade inte Europolitan angivit någon skala på sin detaljkarta. Skivarpsån fanns inte heller med på kartan. Det får anses vara direkt missvisande, anser anmälarna. Men det är inte skäl nog för en omprövning, enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden. När det gäller hälsoaspekterna hänvisar nämnden till ett regeringsbeslut från 1999 om en liknande mast. I det uttalar bland andra Statens strålskyddsinstitut att det från strålskyddssynpunkt inte förelåg några skäl att återkalla bygglovet. Vid torsdagens möte ville dock några av ledamöterna ha in i protokollet att byggnadskontoret skulle kunna hjälpa till att hitta en lämpligare placering av masten. Miljökontoret vill dock inte säga vilka ledamöterna var förrän protokollet är justerat. FAKTA/ TELEMASTEN Europolitan fick i mars 2001 avslag från länsstyrelsen på sin ansökan om dispens från strandskyddet. Det beslutet överklagades till miljödomstolen i Växjö som i slutet av februari gav Europolitan rätt. I mitten av mars överklagade bland andra Föreningen svenskt landskapsskydd miljödomstolens dom till miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. Det är ännu inte klart om den kommer att ta upp målet igen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.