Antalet husaffärer halverat

Husförsäljningen i Skurups kommun minskade med nästan 50 procent första halvåret 2009. Det visar siffror från SCB. Priserna är nästan oförändrade. Mäklare menar att folk bor kvar längre i sina hus i dag.
Skurup • Publicerad 7 september 2009
Färre hus kommer in till försäljning i dag, säger Ib Bergenholtz på Svensk fastighetsförmedling. Bild: Mark Hanlon
Färre hus kommer in till försäljning i dag, säger Ib Bergenholtz på Svensk fastighetsförmedling. Bild: Mark HanlonFoto: 

– Det finns förstås flera förklaringar, säger Ib Bergenholtz på Svensk fastighetsförmedling. Oro på marknaden och lågkonjunktur. Bankerna har stramat åt och lånar inte ut lika mycket pengar längre.

Den viktigaste förklaringen tror han är att folk bor kvar längre i sina hus.

Och att det i sin tur beror på brist på bra lägenheter.

– Det behövs fler tvåor och treor till äldre och ensamstående, säger Ib Bergneholtz. Folk har ingenstans att ta vägen. Man väljar kanske att lämna kommunen. Och då flyttar man i första hand till Ystad.

Som mäklare får han in färre objekt till försäljn ing i dag.

Mäklaren Jörgen Göransson har ungefär liknande erfarenheter.

– Ge oss 25 hus till och vi hade sålt dem utan problem, säger han.

Både mäklarna drar paraleller till början av 1990-talet då luften gick ur fastighetsmarknaden helt. Då föll också bostadspriserna kraftigt. I dag ligger priserna däremot rätt stilla.

– I dag är det rätt läge att sälja. Räntorna är otroligt låga, säger Ib Bergenholtz. De som köper hus kan till exempel amortera mer för att sedan sänka amorteringen när räntan börjar att gå upp.

Även Jörgen Göransson tycker att det är läge att sälja fastigheten i dag.

– Billigare att bo i dag kan det knappast bli. Väntar man kan räntorna stiga och det blir svårare att sälja.

Annars har inte Jörgen Göransson och Ask märkt av nedgången i Skurup som företag. Man satsar offensivt och lägger mycket pengar på marknadsföring.

– Vi är inne i en positiv trend och har tagit marknadsandelar, säger Jörgen Göransson. Med jag har förstått att andra mäklare har det tufft.

Enligt SCB: s siffror har husförsäljningen minskat med 47 procent i Skurup.

Ib Bergenholtz statistik från Värderingsdata visar på en nedgång med 40 procent. I hela sydöstra Skåne är minskningen mindre. 36 procent enligt Jörgen Göransson.

De båda mäklarna efterlyser insatser från kommunen.

– Om Skurup minskar mer måste kommunen fråga sig vad de kan göra. Om det kan blir attraktivare att bygga och investera, säger Jörgen Göransson.

– Kommunen får försöka att hjälpa till att få igång byggandet av lägenheter, säger Ib Bergenholtz.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.