Årets knöl koras i Skurup

Vem blir Årets knöl? Och hur ser egentligen en potatisstaty ut? Det är frågor som kommer att besvaras under Potatismarknaden i Skurup.
Skurup • Publicerad 27 februari 2002

Som YA tidigare redogjort för kommer arrangemanget att hållas lördagen den 15 juni. Under fredagskvällen och söndagen blir det också festligheter men då begränsade till serveringstält och tivoli. - Förutom nöjen i form av musik och uppträdande kommer det att bli en faktadel som ska upplysa om potatis. Dessutom är krögare i närområdet tillfrågade om de vill ställa upp och visa vad som går att tillaga av potatis, säger turism- och kulturchef Karin Erlandsson. Detta är dock enbart några få av de över hundra idéer som finns nedtecknade. Bengt Almkvist, idéspruta och mest förknippad med Johannamuseet, påpekar det viktiga i att hitta saker för barnen att göra. - Det kan gälla att göra stämplar av potatis eller kasta prick. Men får vi med oss barnen kommer hela familjen. Tanken är att allt ska kretsa kring potatis vilket naturligtvis också innebär att de lokala odlarna ska få chansen att visa upp sina produkter. Uppdraget att göra en potatisstaty har gått till medlemmarna i Skurups Konst- och Hantverksförening. Korandet av Årets knöl ska förhoppningsvis bli en tradition på marknaden. Karin Erlandsson poängterar att utmärkelsen ska gå till någon som gjort något positivt och inte tvärtom vilket titeln lätt kan antyda. - Vi tyckte att det lät trevligt sen får vi se vad det mynnar ut i, säger Bengt Almkvist och röjer därmed att de än så länge befinner sig på idéstadiet. Marknaden ska hållas i centrum och är ett samarrangemang mellan kommunen, HoF-alliansen (Skurups Handboll och Skurups AIF), köpmannaklubben och föreningar i kommunen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.