Åtal mot kvinna för stölder från gamla

Den kvinnliga anställde som i november avslöjades med att ha begått elva stölder mot boende på Bruksgården har nu åtalats vid tingsrätten i Ystad.
Skurup • Publicerad 21 februari 2002

Stölderna begicks under perioden juni till november och kvinnan kunde pekas ut efter det att polisen lagt sedlar med osynlig färg i ett av rummen. I samband med att de utsätts för värme som till exempel handsvett framträder färgen tydligt hos den som rör vid pengarna. Vid samtliga stölder har det handlat om kontanter på mellan 400 och 2 000 kronor. Totalt åtalas hon för att ha tagit drygt 7 000 kronor från de boende. Kvinnan har erkänt brotten och förklarat dem med att hon behövde pengar då familjens ekonomi var dålig. Misstankar riktades ganska fort mot kvinnan då ingen av de äldre blev av med pengar under den tid då hon hade semester. Först trodde man att de helt upphört men då stölderna på nytt kom i gång då kvinnan åter kom tillbaka i tjänst beslöts i samråd mellan ledningen och polisen att gillra en fälla. I samband med avslöjandet avstängdes kvinnan från sitt arbete. Erkännandet i sig är också skäl nog för att kunna avskeda henne. En direkt konsekvens av stölderna var också att Bruksgården skaffade nya värdefack till vårdtagarna. Till dessa måste personalen kvittera ut nyckel.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.