Åter sjö efter mer än 100 år

Efter drygt 130 års torrläggning återinvigs i dag Näsbyholmssjön. Återskapandet av sjön ses som en av de största omvandlingarna av naturen i södra Skåne i modern tid.
Skurup • Publicerad 10 maj 2004

Tanken att på nytt låta vattnet flöda i området mellan Svenstorp och Näsbyholms säteri tillskrivs Nils Bäcklund som var aktiv i Naturskyddsföreningen i Vemmenhögsbygden. Detta var i mitten av 1980-talet. Den del som nu åter väckts till liv - förr kallad Svenstorpsviken - utgör dock bara en tiondel av den tidigare sjön. Främst är det naturintressen som tillgodoses genom återskapandet. Vattnet och dess öar är tänkt att bli en bra häckningsplats för fåglar. Även flyttfåglar spås landa i området lockade av vattnet. Dessutom får sjön en renande effekt vilket ska bidra till minskade halter av kväve i Dybäcksån. Troligen bildades den ursprungliga sjön vid istidens slut. Torrläggningen genomfördes under slutet av 1860-talet då den uppges ha varit sydskånes största sjö. Detta skedde genom att utloppet gjordes djupare. Ett projekt som på den tiden var mycket omfattande och arbetskrävande. Orsaken till torrläggningen var att den växande befolkningen behövde mer åkermark. Själva uppodlingen lär dock ha tagit lång tid. Översvämningarna upphörde inte heller och runt 1950 bildades därför ett invallningsföretag för att förhindra att vattnet fortsatte komma ner på åkern. Efter förslaget att återskapa Svenstorpsviken tog det emellertid flera år innan något konkret hände. Processen har sedan pågått från 90-talet och fram till i dag. 2002 gav miljödomstolen klartecken vilket var ett viktigt steg. Riskerna med att på nytt lägga delar av området under vatten bedömdes som försumbara. Kritikerna hade påtalat att sjön kunde ge upphov till ökade utsläpp av bland annat koldioxid. I samband med beslutet gavs också tillstånd att bygga en ny pumpstation vid det som kallas Morfars minne. Och det är genom en symbolisk start av den anläggningen som Näsbyholmssjön i dag kommer att invigas av Hans majestät konungen Carl XVI Gustaf. Det sker klockan 10, en dryg halvtimme efter att kungen tagits emot på Stortorget. Fakta Näsbyholmssjön Yta: 50 hektar. (500 000 kvadratmeter). Djup: Som djupast knappt två meter. Vattenvolym: 600 000 kubikmeter. Kostnad: 6,5 miljoner kronor varav Skurups och Trelleborgs kommuner bidragit med 700 000 kronor var. Övriga pengar kommer från EU:s våtmarksstöd, fonder med mera.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.