GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att hantera smärta och gå vidare

För 13 år sedan var kunde hon inte sitta upp på grund av smärta i nacke och rygg, läkarna sa att hon skulle acceptera läget. I dag står, går och lever Charlotte Almö utan smärta. Möt Skurups egen pilatesinstruktör.
Skurup • Publicerad 15 januari 2013
Charlotte Almö driver företagen Pilates for life och Horses for life. Charlotte Almö har åtta hästar,foto: Mark Hanlon
Charlotte Almö driver företagen Pilates for life och Horses for life. Charlotte Almö har åtta hästar,foto: Mark Hanlon
Foto: 

Charlotte Almö bor mitt i en vinteridyll. Vidsträckta åkrar pudrade med snö omger den lilla gården som hon hyr ett hus på. I hagar inramade av skog går hästar och betar. Hennes tre katter stryker sig mot hennes ben i den vedeldade stugan.

– Jag har alltid drömt om att bo på landet, säger hon.

Här, mitt i Häckebergas naturreservat, bor hon med sina tre barn och många djur. Längst in i huset finns hennes mottagning. Med utsikt över en isig sjö och kala träd får kunderna öva på att andas, möta sina rädslor och balansera sina kroppar.

Charlotte Almö själv ser ut att vara hälsan personifierad, rosiga kinder och livlig blick. Men det har inte alltid varit så.

Tre olyckor

Sedan Charlotte Almö tog examen från hippologutbildningen genom Sveriges Lantbruksuniversitet på Flyinge så har hon jobbat med hästar, bland annat på stuteri och som tävlingsryttare. Men så slog olyckan till.

– Den första olyckan var en frontalkrock, sedan blev jag och min häst påkörd av en lastbil bakifrån så att hästen bröt nacken och dog. Till slut, i slutet av nittiotalet, så var jag med om ytterligare en frontalkrock som knäckte min kropp totalt.

Hasande steg

Charlotte Almö kunde bara halvligga under flera månader. Hennes nacke och rygg var så svårt skadade att hon inte kunde röra på huvudet. Hon kunde bara ta sig fram genom små, hasande steg och hennes muskler krampade ideligen.

– Det var fruktansvärt. Läkarna sa att det bara var att vänja sig vid smärtan och beroendet av andra. När man har så mycket smärta så blir hela ens självbild skev. Man börjar tro att man är smärtan.

Efter ungefär ett år fick Charlotte Almö nog. Hon sökte upp en sjukgymnast specialiserad på ortopedisk medicin för att se om det fanns någonting han kunde göra.

– Nu i efterhand har han berättat hur illa berörd han blev av mitt tillstånd, han trodde aldrig att jag skulle bli bättre.

Men det trodde hon. Hon började med små mikrorörelser i nacke och huvud. Och efter ett tag så gav det resultat.

– Jag antecknade mycket under den tiden. Hade jag inte gjort det så hade jag nog inte märkt resultaten. Men när jag började märka att mina små rörelser gav resultat så fortsatte jag.

Blev fri till slut

I fem år fortsatte hon, envetet, att med hjälp av små rörelser arbeta upp styrka och rörlighet i kroppen. Hon upplevde framsteg och bakslag men lyckades till sist bli fri från sin värk.

– Det var så fruktansvärt frustrerande, jag höll på att bli galen. Tänk själv, sex år av konstant smärta som tar all energi ur kroppen. Men eftersom jag fortsatte så lyckades jag.

Ju mer hon övade desto längre blev hennes smärtfria perioder, i dag har de avtagit helt.

Det Charlotte Almö utvecklade sina mikrorörelser till var pilates. Hon började träna pilates ungefär två år in i sin behandling.

– När jag upptäckte hur fantastiskt mycket pilates hjälpte mig så ville jag att alla andra skulle upptäcka och bli hjälpta de med.

Ingen kom

Charlotte Almö höll pilatespass var hon vände sig, hon läste allt hon kom över och passade på att utbilda sig till pilatesinstruktör. En dag gick hon in på hälsopunkten i Skurup och bad om att få hålla klasser. Ingen i Skurup kände till pilates så ingen kom på passen. Men efter ett tag dök en person upp, sen två, fem och till slut var det en grupp på 20 personer.

– Jag vill verkligen visa hur långt man kan komma. Tänk om jag med alla mina osannolika skador kan bli smärtfri, hur bra kommer inte du att må av pilates?

Charlotte Almö lär ut en avslappnande och muskelfrigörande pilates helt utan redskap. Hennes huvudverksamhet är den privata mottagning som hon har i sitt hem men hon har också klasser i bland annat Skurup, Skivarp och Ystad.

– Jag får bekräftelse och feedback från mina elever efter varje pass.

Förstummade

Charlotte Almö jobbar även med ryttarcoaching, främst med ridrädsla. Hon tycker att ryttarcoachingen och pilatesen mot smärta och värk hänger ihop.

– Det handlar om att möta sina rädslor, identifiera vad man egentligen är rädd för och fundera ut vad det är man behöver.

Några år efter att Charlotte Almös smärta hade avtagit kontaktade hon de läkare som hon tidigare varit i kontakt med, som blev förstummade.

– När jag pratade med smärtkliniken på Lunds lasarett så bokade de in ett möte med sina forskare. De i sin tur berättade att det jag hade gjort på egen hand, ungefär där är man i forskningen, att det är den typen av arbete som behövs. Det kändes rätt häftigt, säger Charlotte Almö och ler.

Forskarna från smärtkliniken i Lund har bett Charlotte Almö att föreläsa på Rikskonferensen för Nackskadade på Lunds Universitetssjukhus i maj. Där kommer hon att berätta om sin väg till rehabilitering.

INTERNAL INTERNAL
Linda Nihlen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.