Annons

Bad och sporthall infriades i sista stund

Länge såg det ut som att Moderaternas löften om bad i Skurup och sporthall i Rydsgård inte skulle uppfyllas. Men i sista stund har bygg-lovsansökningarna nu gått iväg.– Det mesta har tuffat på under mandatperioden, säger Niklas Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup.
Skurup • Publicerad 21 augusti 2014
Niklas Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup, är nöjd med arbetet under den gångna mandatperioden.
Niklas Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup, är nöjd med arbetet under den gångna mandatperioden.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Lågkonjunkturen har inneburit tuffa utmaningar, enligt Niklas Sjöberg.

– Vi har inte haft ekonomiska muskler att infria allt som vi ville. Men vi känner oss rätt nöjda, även om man aldrig blir helt nöjd, säger han.

Annons

Niklas Sjöberg gläds åt att äldrevården i kommunen fått pris och att antalet invånare med försörjningsstöd minskat. Enligt honom handlar det om en medveten satsning på att få ut fler i arbetslivet.

– Det är något som vi är stolta över. Den duktiga personalen inom individ- och familjeomsorgen har lyckats halvera kostnaden för försörjningsstöd sedan 2003, vilket är ganska unikt. I vissa andra kommuner har det i stället fullständigt exploderat, säger Niklas Sjöberg.

Försenad sporthall

Ett vallöfte som infriades i sista stund är sporthallen i Rydsgård. Projektet är försenat, men nu har bygglovs- ansökan för en idrottshall i full skala skickats in. Även överbyggnad av Frilufts- badet i Skurup är på gång när mandatperioden nu närmar sig sitt slut.

– Badet är något som vi har lovat länge, så vi måste leverera. I elfte timmen är vi klara och efter nästa sommar räknar vi med att badet har fått sin överbyggnad, säger han.

Nya lån

De båda anläggningarna kommer helt och hållet att finansieras med lån.

– Vi drar nytta av det låga ränteläget, säger Niklas Sjöberg.

Samma sak gäller med Mackleanskolan, som nu är på väg att rustas upp.

– Nästa vecka är det uppstartsmöte om renovering på Mackleanskolan. Skolmiljön där är inte bra. Sedan kommer även Rutgerskolan och Hallenborgskolan att bli föremål för åtgärder för förbättrad studiemiljö, säger han.

Annons

Men enligt valmanifestet för 2010 skulle skolorna ha rustats upp den här mandatperioden?

– Det var under förutsättning att ekonomin var i balans. Vi har fått skjuta på vissa vallöften på grund av att vi inte haft ekonomiskt utrymme, säger Niklas Sjöberg.

Annars tycker han att mandatperioden har varit lyckad.

– Vi har levererat, säger Niklas Sjöberg och fortsätter:

– Huvudskälet till att man är politiskt engagerad är att kommunen ska få en bra kärnverksamhet, och det tycker jag att vi har lyckats väldigt bra med.

INTERNAL INTERNAL
Johan Mårtensson, Johan Mårtensson johan martensson ystadsallehanda se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons