Badbryggan i Abbekås i bitar efter hårda vindar

Badbryggan i Abbekås hamn stod inte pall för helgens hårda vindar, höga vatten och hamrande vågor.
Skurup • Publicerad 1 oktober 2007
Abbekås hamnchef, Åke Åkesson, hade redan tänkt reparera badbryggan till nästa säsong. Nu blir de mer omfattande än vad han tänkt. BILD: MIA BOBZOW
Abbekås hamnchef, Åke Åkesson, hade redan tänkt reparera badbryggan till nästa säsong. Nu blir de mer omfattande än vad han tänkt. BILD: MIA BOBZOWFoto: 

Vid första anblick ligger badbryggan som ett strandat plockepinn. Men hamnchef Åke Åkesson är vid bättre mod.

– Så farligt är det inte. Den går att reparera, säger han.

Stegens ena räcke är helt förstört och själva bryggan saknar några brädor och ger ett rejält snedvridet intryck.

– Men det kan kranen räta upp när den lyfter upp bryggan. Jag hade redan tänkt reparera den till nästa säsong, men nu blir det lite mer jobb än vad jag tänkt, tillägger Åke skrattande. Det var i fredagskväll som det började blåsa riktigt hårda vindar. På radion hörde Åke Åkesson att det var vindar över 20 sekundmeter och som hamnchef tog han sig en tur för att kontrollera läget.

– Då var det 70-80 centimeter högra vatten än normalt. Plus vågorna, säger han.

Abbekås hamn är väl skyddad mot vindar från de flesta väderstreck, förutom nordostlig vind då det blåser rätt igenom hamninloppet. Ett inlopp som Åke upplever är stort och brett med tanke på storleken på resten av hamnen.

– Det var rejält oroligt vatten inne i hamnen, men alla båtarna klarade sig, säger han.

Det var en seglarbåt som slet sig från akterförtöjningen och var några centimeter från att krascha in i grannbåten. – Det var förvånande hur få båtägare som var här ute och kollade till sina båtar, säger Åke. Fast vindstyrkorna kanske inte märktes lika mycket inåt landet

Åke tittar upp på himlen och säger att det utlovats finare väder de närmsta dagarna. Vilket kan betyda en sista tur med båten innan de ska lyftas upp den 13 oktober.

– Ja det kan det nog bli en tur, för sommaren har varit en trist båtsommar, säger han.

Men först ska badbryggans rester bärgas. Förhoppningsvis senast i dag, tisdag.

Fredrik Larsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.