Badhus före ishall när unga tycker till

Hellre ett badhus som faktiskt blir av än en ishall. Så resonerade majoriteten när ungdomsfullmäktige höll sammanträde i går.
Skurup • Publicerad 11 maj 2012
Två gånger om året sammanträder eleverna i Barn- och ungdomsfullmäktige.
Två gånger om året sammanträder eleverna i Barn- och ungdomsfullmäktige.Foto: Anders Högmark

Det saknas sannerligen inte idéer när eleverna samlas. Men en sak är säker – ett inomhusbad är fortfarande en viktig fråga. 6 av de 57 motionerna handlade om detta.

– Vi har ofta önskat en simhall i Skurup men det händer aldrig något, säger Sanne-Moa Hautaiemi, 12 år, från Östergårdsskolan.

Mötets ordförande Sven Rosengren (FP) förklarar att kommunen beslutat att bygga ett tak på den utebassäng som redan finns.

– På grund av det ekonomiska läget har man skjutit det på framtiden så det ska ske någon gång under mandatperioden, säger han.

Den lösningen ger Mackleanskolans Agnes Areskoug, 15 år, inte mycket för.

– Då är det bättre att spara ihop till ett riktigt badhus som man också kan ha då det är kallt, säger hon och får medhåll.

Badhusfrågan har behandlats i ungdomsfullmäktige så länge hon varit med men hon tror ändå att det finns en vits med att hålla mötena.

– Kommunen kan inte tänka som de som är unga i dag, säger hon.

Ungdomsfullmäktige beslöt att skicka vidare badhusönskemålet till kommunstyrelsen.

Ett annat förslag som varit aktuellt även tidigare var att bygga en ishall, men det röstades ner efter debatt.

– Jättemånga kan inte åka skridskor så om man trillar slår man sig jättehårt, säger Sanne-Moa Hautaiemi och möts av viss munterhet.

Det var Wilma Nilssons klass på Rutgerskolan som hade föreslagit en ishall men hon var inte särskilt nedstämd av beslutet.

– Det var nog rätt bra eftersom nu har vi sagt att vi vill ha ett inomhusbad och då kan vi ta en ishall allt eftersom istället, säger elvaåringen.

Om någon elev händelsevis fått för sig att politik är det möjligas konst så ställer möteordföranden en retorisk fråga som skingrar den föreställningen.

– Tror ni det är kommunen som bygger köpcentrum?

Så svarar han på motionerna om att kommunen skulle bygga köpcenter och hamburgerrestauranger.

Det enda kommunen kan göra är att erbjuda mark till näringidkare, upplyser ordföranden om. Men han berömer ändå de unga för att tänka stort.

– Det är bra att de bara inte ser till sin egen skola utan också hela kommunen, säger han.

De flesta motioner godtogs dock och skickades vidare till respektive nämnd i kommunen om det handlade om mindre kostsamma förändringar, som klätterväggar och mopedparkeringsskjul.

En av tankarna med ungdomsfullmäktige är att det ska fungera som det riktiga fullmäktige, men i ett avseende fungerade ungdomsvarianten faktiskt bättre: Ingen motion hade slarvats bort på vägen. Men Agnes Areskoug var missnöjd över den fyra sidor långa dagordningen och att motionerna inte behandlades i tur och ordning.

– De borde ha sorterat upp dem redan när de kom in.

Ann-Louise Olander
Anders Högmark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.