Bästa badvattnet på flera år

Badvattnet vid Skurups kommuns tre största badplatser har i år varit bättre än på många år. Årets mätningar har inte gett ett enda otjänligt resultat. Mossbystrand har dessutom klarat sig genom provsäsongen helt utan anmärkningar.
Skurup • Publicerad 17 augusti 2004

Miljökontoret i Skurup genomför varje sommar sju olika provtagningar på vattnet med två veckors mellanrum. Under normala omständigheter inleds provtagningen i början av juni. Den officiella badsäsongen slutade nu i söndags och under gårdagen togs ett sista prov på badvattnet i Skurup för i år. Resultatet av de sista proverna presenteras dock först om några dagar. Miljöinspektören, Erik Torkelsson, kan konstatera att de tre EU-baden i kommunen, Bingsmarken, Mossbystrand och Mossby, har hållit en jämförelsevis hög kvalité under hela sommar. Hittills i år finns sammanlagt 18 registrerade resultat från de tre stränderna. En gång i Mossby och en gång i Bingsmarken hade det tjänliga resultatet försetts med en anmärkning. Statistiskt sett får man gå tillbaka till 1999 för att hitta ett nästa lika bra resultat. Vad det fina badvattnet beror på är enligt Erik Torkelsson svårt att ge ett entydigt svar på. - Det är många faktorer som spelar in. Något som kan inverka på kvalitén är vindar och strömmar i vattnet, säger Erik Torkelsson. Proverna som tas på badvattnet omfattar förutom temperatur även en mätning av ekolibakterier, coliforma bakterier samt förekomsten av streptokocker. Vid de två tillfällen i Mossby och Bingsmarken där man noterat en kvalitétssänkning är det värdena av ecoli och coliforma bakterier som legat något över vad som är acceptabelt. Förutom provtagningar på de tre så kallade Eu-baden görs även mätningar på badvattnet vid Abbekås. Här har vattnet i år av okänd anledning varit jämförelsevis dåligt. - Vid det senaste mätningen nu i veckan kunde man till och med se att vattnet var grumligt och att det förekom brunaktiga alger i vattnet, berättar Erik Torkelsson. Om man ser tillbaka på de år som finns registrerade hos Smittskyddsinstitutet var både 2003 och 2001 två mörka år när det gäller badvattenkvalitén i Skurup. Inte något år sedan 1997 har visat så bra resultat som i år.

Pernilla Roshäll Berthelot pernilla.berthelot@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.