Annons

Beddinge strandhed en naturskyddad oas

Fridlysta blommor, intressanta fjärilsarter och fåglar trivs på den före detta golfbanan. Mitt i den täta bebyggelsen i Beddinge öppnar sig ett område längs stranden som heter Beddinge strandhed.
Skurup • Publicerad 9 augusti 2002

På området har det tidigare varit golfbana, men den avvecklades i början av 90-talet enligt ett avtal mellan Domänverket, kommunen och golfklubben. Det öppna området som 1996 fick förordnande som naturvårdsområde är en av få kvarvarande luckor på den här delen av Sydkusten. Mitt igenom strandheden flyter ett smalt biflöde till Tullstorpsån, som dock inte har speciellt mycket vatten i sig sommartid. puktörne och bergtall Den öppna naturtypen är en sandgräshed med partier av öppen rished. På området finns fridlysta växter som fältsippa och hedblomster. På strandheden växer även bland annat gulmåra, liten blåklocka och puktörne. I talldungarna på området hittar både häckande fåglar och flyttfåglar skydd. Även ensamma träd av bergtall och tall står här och var på strandheden där även buskar av vresros och vide finns utspridda. Fågellivet är rikt på både det öppna hedlandskapet som i den omgivande tallskogen och längs stranden. Där finns bland annat spillkråka, ängspiplärka, sånglärka och gulärla. Fjärilsfaunan i området är intressant, bland annat kan de sårbara arterna malörtskapuschongfly och klocksäckspinnare återfinnas på Beddinge strandhed. Området sköts av Östra Beddingestrands vägförening som tillsammans med kommunen tagit fram en skötselplan. Enligt Trelleborgs naturvårdsplan ska hävden av området ha som mål att återställa den ursprungliga hedfloran på de markområden som påverkats av golfbanan. Slåtter ska ske i de delar av hedmarken där vegetationen är högvuxen och sly av björk, sälg och buskage ska bekämpas årligen. Några fasta anordningar för bebyggelse, spel eller liknande får inte förekomma. Området är förbjudet för camping. För att främja insektslivet ska stenblock som är klädda med lava och äldre tallskog bevaras.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons