Annons

"Beskrivningen av miljökonsekvenser brister"

Skurup • Publicerad 31 maj 2005

Swerock AB måste komplettera sin ansökan om att få utöka sin bergtäkt vid Ågerup på Romeleåsen, kräver länsstyrelsen som nu granskat företagets ansökan från oktober 2004.

Kompletteringarna som länsstyrelsen vill ha gäller den beskrivning av miljökonsekvenser som företaget bifogat sin ansökan om att få utöka den drygt 70 år gamla bergtäkten. Bergtäkten ligger på gränsen mellan Sjöbo och Skurups kommuner. Det nuvarande tillståndet till bergtäkt går ut vid årsskiftet 2005/2006 och i samband med att företaget ansökte om nytt tillstånd ansökte man också om att få utöka bergtäkten både på djupet och i nordvästlig och sydostlig riktning.

Annons

Men länsstyrelsen anser nu att företagets miljökonsekvensbeskrivning är ofullständig på flera punkter. Bland annat gäller det en bostadsfastighet med stall och ridhus - som helt saknades på företagets karta. Ägaren till fastigheten har tidigare påpekat detta, samt att fastigheten och den hästverksamhet som bedrivs där påverkas kraftigt vid en utökning.

Swerock ska nu redogöra för eventuella konsekvenser för just den fastigheten, vad gäller buller, vibrationer och luftstötvågor. Länsstyrelsen vill också att företaget redogör för konsekvenserna av att bara bryta på djupet och inte utöka täkten åt sidorna. Miljökontoret i Skurups kommun föreslog först det alternativet, men myndighetsnämndens politiker godkände efter omröstning utökning även åt sidorna.

Påverkan på landskapsbilden är ännu en av de punkter länsstyrelsen vill veta mer om.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons