Biblioteksplan tas fram nästa år

Utslitna möbler, inga författaraftnar, magasin i arbetsrummen och trångt mellan hyllorna. Personalen på biblioteket sammanställde i början av året en lång lista med saker som de anser kan förbättras på biblioteket i Skurup.
Skurup • Publicerad 1 september 2002

Det finns en besvikelse över att ingenting har gjorts sedan biblioteket flyttade till lokalerna och här och var höjs det röster om att bygga ett nytt. Inom de politiska partierna finns det en samsyn om att det behövs förbättringar men Lena Wigholm Lindberg (s), ordförande i nämnden för kultur, fritid och turism, säger att nämnden på sitt senaste sammanträde beslöt att det är bäst att avvakta den nya organisationen som träder i kraft nästa år innan arbetet går vidare. - På mötet godtog vi ett kulturpolitiskt program. Men det ska också tas fram en speciell biblioteksplan som ska fogas till kulturprogrammet. Däremot ville vi inte föregripa det arbetet. - Ambitionen när det gäller framtidens bibliotek i Skurup är att det ska bli en naturlig del av vardagen. Biblioteket ska hamna mer i centrum. I kulturprogrammet som antogs så talas det om att skapa ett kulturhus. Det är dock en vision som ligger långt fram. Men eventuellt skulle ett sådant även kunna inrymma ett bibliotek. Lena Wigholm Lindberg säger att det emellertid ska arbetas vidare med den lista som personalen på biblioteket tog fram. På kort sikt lär dock inte så mycket hända. Skurup har under flera år tillhört de kommuner i länet som satsar minst på kultur räknat i kronor per invånare enligt en sammanställning som SCB och Svenska kommunförbundet gör.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.