Bildskön karriär hjälpte drömmen på traven
@02 Anfang 4 rader:För ett ögonblick tycks inte häs-ten så intresserad av att lyda fotografen och titta åt rätt håll. Men Monica Sahlgren-Fromell blickar vant mot kameran sam-tidigt som hon försöker få hästen på andra tankar.
Det är några dagar efter snökaoset men fortfarande dominerar det vita runt gården på Hylteberga. För omkring 40 år sedan var förutsättningarna för fotograferingen lite annorlunda.
Monica Sahlgren-Fromell var 17 år, befann sig i Tunisien och var ensam i fokus när fotografen riktade kameran mot henne. Hon hade på sig en baddräkt som till färg och mönster var senaste modet. Ja, dräkten var rent av lite före sin tid.
I Europa var det vinter så därför hade tagningen flyttats till varmare breddgrader. Det var Monica Sahlgren- Fromells första riktiga jobb som fotomodell. Bilderna ska användas av en klädfirma när det är dags att lansera kommande sommars kollektion. Annonserna blir hennes genombrott.
Inte allt för långt dessförinnan hade hon som vanligt gått till sin klass på flickskolan i Vasastan i Stockholm.
I samband med luciafirandet fick skolan besök av en modellagentur från Frankrike. Utifrån deras perspektiv var en flickskola ett riktigt Mecka.
Monica var en av två som fick erbjudande om att bli modell.
– Det var naturligtvis ett äventyr. Mamma var säkert ledsen och orolig men jag var envis och ville iväg. Visa att jag kunde stå på egna ben.
Att bli modell var ingen dröm sedan unga år men Monica Sahlgren-Fromell hade ett intresse för mode. Hon sydde sina egna kläder och tillskärarakademien fanns med i planeringen.
Agenturen skickade henne en biljett till Paris – vilken hon i och för sig senare fick betala av – och bokade ett rum till henne på hotell.
Därefter gällde det att skaffa sig uppdrag. Agenturen försåg henne med listor på fotografer och tidningar men grovjobbet fick flickorna själva stå för.
– Det var bara att köpa tunnelbanebiljett. För min del blev det tre månaders slit innan jag fick napp. Under den tiden var det många som gett upp och åkt hem.
Som ung och ny i branschen var det också lätt att hamna fel.
– Min första modellmamma var snarare en bordellmamma. Men man fick lära sig att göra reklam för rätt sorts underkläder. Annars fick man snabbt en stämpel man inte ville ha.
Ett undantag i hennes karriär är ett nummer av den franska herrtidningen Lui med henne själv på omslaget.
– De hade tagit bilder på Tahiti men saknade omslagsfoto. Då bad de mig stå med två kokosnötter framför brösten.
I samband med fotograferingen råkade hennes syster vara på besök så hon satt bakom kameran och sa "lite vänster" eller "lite högre upp" så att kokosnötterna skulle täcka brösten.
Under åren kom Monica Sahlgren-Fromell att figurera i tidningar som Elle, Vogue och franska Jours de France. På affischer och i reklamfilm och kataloger. I Frankrike, USA och Italien.
Faktiskt höll hon även på att få in en fot inom filmen.
– Jag fick provfilma för Roman Polanski. Men han var lite speciell. Jag tackade också nej till efterfesterna och så blev det ingen film.
Monica Sahlgren-Fromell säger att modellivet är så hårt att det inte går att kombinera med partyn och fester.
Blott en enda gång fick hon behålla de kläder hon gjorde reklam för.
– På bilderna kunde jag ha klänningar som då kostade 10000 kronor men själv gick jag alltid i jeans och en grön jacka som jag broderat på.
Så småningom gav hon också upp livet som modell.
– Jag tröttnade på att ses som en vara. Bli bedömd efter armar och ben.
1975 bestämde hon sig för att flytta tillbaka till Sverige. Monica Sahlgren-Fromell säger att tiden som modell gav henne självförtroende och ett eget kapital. Hon sticker inte under stol med att tjäna pengar var en viktig drivkraft.
Redan under tiden i Frankrike hade hon också köpt en häst som stod hos en väninna.
Eftersom hon flyttat till Hörby beslöt Monica Sahlgren-Fromell att också bosätta sig i Skåne. Första anhalt blev Båstad. 1989 gick så flyttlasset till Hylteberga.
– Intresset för hästar startade redan när jag som liten såg vaktparaden. Som lite äldre brukade jag också jobba extra på Solvalla.
Efter återkomsten till svensk mark satsade hon på hästhoppning samtidigt som hon startade en ridskola. Så småningom träffade hon sin man, Rolf Fromell, som hade travhästar.
På den vägen kom hon så att sadla om. I stället för på hästryggen tog hon plats i sulkyn och skaffade sig kör-licens 1993.
Allt efter har det gått bättre och i fjor nådde hon så toppen på travkarriären så här långt. Hon vann amatör-SM på egna hästen Prohold Wareco.
Förutom SM-titeln har det också blivit några enstaka segrar på V75. Sammanlagt har stallet tio hästar. Åtta på gården och två på Jägersro.
Precis som modellivet är det tungt att arbeta med hästar. Ordet slit förekommer ofta när hon beskriver sin vardag.
– Det jag tagit med mig från tiden som modell är att man inte ska ge sig och att det är hårt arbete som gäller. Det finns inga genvägar.
Matz Jönsson