Billigare beläggning ger bullrig bilfärd

Bullrigare men billigare på landet. Och tyst och lite dyrare genom byn. Ungefär så kan beläggningen på vägen mellan Skurup och Västra Vemmenhög delas upp.
Skurup • Publicerad 15 maj 2002

Sedan Vägverket för några veckor sedan utförde arbeten på vägen är det flera bilister som undrat om det ska vara olika underlag på vägen. I nuläget är det många som inte tycker att arbetet ser färdigt ut. Men arbetsledare Arne Jensen vid Vägverket Produktions kontor i Svedala säger att det enda som återstår är att måla vita linjer på sträckan. - Den nya beläggningen är en form av försegling med tjära som det läggs singel på. På så sätt skapas ett nytt lager att köra på. Det är billigare än att asfaltera och används numer på många vägar. Vanligtvis brukar det vara en lite vitare färg på stenen men den variant som nu använts mellan Skurup och Västra Vemmenhög ska ha en bättre fästförmåga. Anledningen till omgörningen var att det fanns många sprickor i den gamla beläggningen. Trots det är det nya underlaget både mer ojämnt att köra på och ger också ett högre ljud. Något som enligt Arne Jensen är den troliga orsaken till att man valt att behålla den gamla asfalten genom Västra Vemmenhög. - Den är ljudmässigt att föredra när det gäller sträckor genom bostadsområden. Även på den korta sträckan söder om Västra Vemmenhög och fram till länsväg 101 har Vägverket lagt den nya beläggningen.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.