Annons

Bland dockor och ikatvävnader

Museets separatutställningar går i sommartid i textiliernas tecken. Eva Nilsson visar vävar med ikat och tagel. Och på Ester Grölstedts små dockor, just hemkomna från Seattle, är folkdräkten på.
Skurup • Publicerad 26 maj 2005
Originalhuvudbonad för den danska kvinnan som ville se vacker ut på 1800-talet. Kvinnohuvudbonaden markerar tydligast var ifrån man kommer. Och när den sista kvinnan tog av sig huvudbonaden började folkdräktstraditionen ebba ut kring 1870-talet.
Originalhuvudbonad för den danska kvinnan som ville se vacker ut på 1800-talet. Kvinnohuvudbonaden markerar tydligast var ifrån man kommer. Och när den sista kvinnan tog av sig huvudbonaden började folkdräktstraditionen ebba ut kring 1870-talet.Foto: 
Konstnärinnan Eva Nilsson med sitt verk Besökare från vassen.
Konstnärinnan Eva Nilsson med sitt verk Besökare från vassen.Foto: 
Textilkonservator Eva Möller rättar till kjolen på en av dockorna. I Danmark räknas böndernas dräkter under perioden 1100-1860 som folkdräkter. Och det är främst i kvinnans dräkt traditionen lever. Bild: Bass Nilsson
Textilkonservator Eva Möller rättar till kjolen på en av dockorna. I Danmark räknas böndernas dräkter under perioden 1100-1860 som folkdräkter. Och det är främst i kvinnans dräkt traditionen lever. Bild: Bass NilssonFoto: 
Bonaden var ett bra sätt att skydda sig mot blåsten på.
Bonaden var ett bra sätt att skydda sig mot blåsten på.Foto: 

Konstnärinnan Eva Nilssons älskar ljuset och luften hemma i Mölle. Men strävan bort från verkstaden till mötet med hantverket i andra länder är ständigt närvarande.

Eva Nilssons experimentlusta att korsbefrukta olika tekniker - textiltryck, färgning och vävning - karakteriserar hennes brukskonst och fria textil.

Annons

På museet hänger hon ut vävar i ikat och tagel. Och foton från inspirationsresor: tandlösa skräddare ler hela vägen från Istanbul till Borneo.

– Det går lätt att mötas i arbetet med textilier. När man inte pratar samma språk möts man i konsthantverket, säger hon. Den gamla sjuksköterskan och folkdansaren Esther Grölstedt har återskapat danska folkdräkter från 1788"1870 i halv naturlig storlek. Och visar de tidsenliga materialen och mönstren på en halv meter höga dockor.

– Som folkdansare syr man sina egna dräkter, berättar textilkonservator Eva Möller.

Vernissage för båda utställningarna är på söndag.

Alexandra Navarro

Ikat

Tekniken är en gammal metod för mönstring av textil.

Vid framställning av ikat skyddas de utvalda delarna av varpen genom omknyt. Ofta används tråd, garn eller bast.

Varptryck med reservagépasta eller färg och målning direkt på varpen brukar också räknas till ikat.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons